Linkovi

Nekoliko hiljada migranata iz Hondurasa krenulo ka SAD


Bezbednosne snage Hondurasa pokušavaju da zadrže migrante koji pokušavaju da se domognu SAD, na graničnom prelazu Hondurasa ka Gvatamali, El Florido, 15. januara 2021. (AP Photo/Delmer Martinez)
Bezbednosne snage Hondurasa pokušavaju da zadrže migrante koji pokušavaju da se domognu SAD, na graničnom prelazu Hondurasa ka Gvatamali, El Florido, 15. januara 2021. (AP Photo/Delmer Martinez)

Nekoliko hiljada migranata iz Hondurasa krenulo je ka Sjedinjenim Državama u petak, pri čemu je velika grupa njih već prešla u Gvatemalu.

Policija na kontrolnim punktovima postavljenim duž autoputa, kako u Hondurasu, tako i u Gvatemali, tražila je lična dokumenta, ali nije pokušala da zaustavi migrante.

Video snimci prikazuju stotine migranata kako drže zastavu Hondurasa i skandiraju dok prelaze granicu na kontrolnom punktu El Florido na teritoriju Gvatemale.

U prvom karavanu migranta iz neke centralnoameričke zemlje ove godine ima i žena i male dece.

Manje od nedelje pre nego što izabrani predsednik SAD Džo Bajden preuzme dužnost, migranti se očigledno nadaju da će nova administracija biti naklonjenija od Trampove administracije prema njihovoj molbi za bolji život.

Gvatemala, Honduras, EL Salvador i Meksiko, međutim, kolektivno preduzimaju bezbednosne i mere na polju javnog zdravlja zbog pandemije Kovida 19, kako bi sprečili neovlašćeni prelazak granice.

Zvaničnici Meksika rekli su u četvrtak da su o migraciji razgovarali sa kandidatom izabranog američkog predsednika za savetnika za nacionalnu bezbednost Džejkom Salivenom i pokrenuli "mogućnost primene programa saradnje za razvoj severne Centralne Amerike i južnog Meksika, kao odgovor na ekonomsku krizu izazvana pandemijom i nedavnim uraganima u regionu".

Prošlog meseca vlasti Hondurasa zaustavile su karavan pre nego što je stigao do granice Gvatamale.

Prošle godine vlasti Gvatemale razbile su i druge karavane pre nego što su stigli do Meksika.

XS
SM
MD
LG