Linkovi

Bajden potpisao uredbe o većoj pomoći za hranu i finansijskoj bezbednosti


Predsednik Džo Bajden govori o planu administracije za rešavanje ekonomske krize izazvane pandemijom koronavirusa, 22. januar 2021. (Foto: Rojters/Jonathan Ernst)
Predsednik Džo Bajden govori o planu administracije za rešavanje ekonomske krize izazvane pandemijom koronavirusa, 22. januar 2021. (Foto: Rojters/Jonathan Ernst)

Predsednik Sjedinjenih Država Džo Bajden rekao je u petak da se ekonomska kriza u zemlji produbljuje i da vlada mora sada da preduzme veliku akciju da bi pomogla Amerikancima koji su u teškoj situaciji.

"Vlada mora da deluje odlučno i smelo da pomogne Amerikancima čije su zarade smanjene i koji jedva sastavljaju kraj sa krajem", rekao je Bajden u Beloj kući tokom predstavljanja ekonomskog plana za saniranje posledica pandemije koronavirusa.

Predsednik je rekao da njegov plan, u iznosu od gotovo dve hiljade milijardi dolara, ima podršku biznisa, radničkih sindikata, Vol strita i vodećih kompanija.

"Veliki deo Amerike pati. Virus se naglo širi. Porodice su gladne. Ljudi su u opasnosti da budu izbačeni iz domova. Ponovo se zatvaraju radna mesta. Moramo da preduzmemo nešto", rekao je Bajden.

Takođe je poručio da će "ako budemo delovali sada, ekonomija biti snažnija i kratkoročno i dugoročno".

Bajden je potpisao dve uredbe čiji cilj je da se ubrza isplata jednokratne novčane pomoći porodicama kojima je najviše potrebna i poveća pomoć u hrani za decu kojoj su školski obroci obično glavni izvor ishrane.

Bajden, koji je predložio novi paket ekonomske pomoći zbog pandemije u iznosu od 1,9 hiljadu milijardi dolara, pokušava da uredbama ublaži poteškoće s kojima se Amerikanci suočavaju dok se u Kongresu pregovara o njegovom predlogu.

Borba protiv pandemije koronavirusa je trenutno prioritet nove administracije u Vašingtonu. Recesija izazvana pandemijom teško je pogodila Amerikance - oko 16 miliona trenutno prima neku vrstu pomoći za nezaposlene, dok 29 miliona nema dovoljno hrane.

Žene, manjine i radnici u uslužnom sektoru koji imaju niske zarade su naročito teško pogođeni pandemijom, dok je nezaposlenost među Afroamerikancima i hispancima veća nego među belcima.

Direktor Nacionalnog ekonomskog saveta Bele kuće Brajan Dis rekao je da je "ovo opasan trenutak za ekonomiju", da uredbe nisu zamena za sveobuhvatni paket pomoći, ali da će "obezbediti ključnu podršku milionima američkih porodica".

"Bez odlučne akcije, u opasnosti smo da upadnemo u veoma ozbiljne ekonomske probleme, još ozbiljnije od trenutne krize", rekao je Dis i dodao da će sa članovima Kongresa u nedelju razgovarati o dodatnoj pomoći.

U prvoj uredbi, Bajden je od Sekretarijata za finansije zatražio da razmotri korake za poboljšanje isplate ranije odobrene jednokratne novčane pomoći.

"Mnogi Amerikanci suočavali su se sa problemima tokom isplate prve runde direktne novčane pomoči, a do 8 miliona domaćinstava nije dobilo čekove izdate u martu", navodi se u dopisu Bele kuće.

Bajden takođe pokušava da poboljša pristup hrani za milione dece koja propuštaju obroke zato što su škole zatvorene zbog pandemije.

Predsednik je od Sekretarijata za poljoprivredu zatražio da razmotri nove smernice o povećanju pomoći porodicama koje zavise od škola da bi obezbedile glavni obrok za decu. Porodice sa troje dece mogle bi da primaju dodatnu pomoć od više od 100 dolara svaka dva meseca.

Bajdenovom drugom uredbom obnovljeno je pravo na kolektivno pregovaranje i zaštita radnika, ukidanjem tri uredbe koje je prethodno doneo bivši predsednik Donald Tramp. Uredbom se promoviše i minimalna cena rada od 15 dolara na sat. Trenutni minimalac, utvrđen na federalnom nivou, je 7.25 od 2009. godine.

XS
SM
MD
LG