Linkovi

Bajden od prvog dana krenuo u agresivnu borbu sa pandemijom


Predsednik SAD Džo Bajden potpisuje uredbe u sklopu plana svoje administracije za borbu protiv pandemije koronavirusa, u Beloj kući, 21. januara 20201. (Foto: Reuters/Jonathan Ernst)

Predsednik SAD Džozef Bajden reagovao je već prvog punog radnog dana na položaju kako bi koordinisao napore federalne vlade u borbi protiv pandemije koronavirusa, preduzimajući korake da proširi obim testiranja i vakcinacije, i podigne nivo nošenja maski.

Njegov prethodnik Donald Tramp prepustio je veliki deo tih planova pojedinačnim savezniim državama, što je dovelo do različite politike prema pandemiji širom zemlje.

Bajden izjavio je da će sledećeg meseca broj smrtnih slučajeva od posledica koronavirusa verovatno dostići pola miliona i da zemlju čeka teška borba sa Kovidom 19.

Pre nego što je u Beloj kući potpisao nekoliko uredbi u vezi sa odgovorom na koronavirus, Bajden je izjavio da je dosadašnja distribucija vakcine protiv Kovida 19 bila "žalostan neuspeh".

"Stvari će nastaviti da se pogoršavaju, pre nego što se situacija popravi", rekao je Bajden.

Uredbe koje je Bajden potpisao obuhvataju uspostavljanje odbora za testiranje na Kovid 19 s ciljem da se poveća obim testiranja, a tiču se i nedostatka zaliha, uspostavljanja protokola za putnike koji dolaze iz inostranstva i usmeravanja sredstava u teško pogođene manjinske zajednice.

Zahteva se nošenje maski na aerodromima i u određenim sredstvima javnog prevoza, uključujući mnoge vozove, avione i međugradske autobuse.

Administracija će intenzivirati proizvodnju vakcina i upotrebiti svoju moć da kupi više vakcina "potpunim korišćenjem zakonskih mogućnosti, uključujući i Zakon o odbrambenoj prizvodnji", navodi se u planu.

Trampova administracija aktivirala je taj zakon, koji predsedniku daje široka ovlašćenja da "ubrza i intenzivira snabdevanje sredstvima koristeći američke kompanije” za zaštitnu opremu, ali ga nikad nije primenio za testiranje ili proizvodnju vakcina.

Tramp je često pokušavao da umanji ozbiljnost virusa zbog kojeg je u SAD stradalo 405.000 ljudi, a zaraženo više od 24 miliona.

Bajden se zarekao da će obezbediti 100 miliona doza u prvih 100 dana svoje administracije. Njegov plan podrazumeva povećanje broja vakcinisanih tako što će se u grupe koje mogu da ih prime dodati nastavnici i prodavci u prehrambenim prodavnicama.

Prema podacima Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, zaključno sa sredom podeljeno je 16 i po miliona vakcina, od ukupno distrtibuiranih 35,9 miliona.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG