Linkovi

Moskva podržava američki plan za produžetak Novog START-a


ARHIVA - Portparol Kremlja Dmitrij Peskov tokom tradicionalne novogodišnje konferencije za novinare predsednika Rusija Vladimira Putina, 19. decembra 2019. godine (Foto: Reuters)
ARHIVA - Portparol Kremlja Dmitrij Peskov tokom tradicionalne novogodišnje konferencije za novinare predsednika Rusija Vladimira Putina, 19. decembra 2019. godine (Foto: Reuters)

Rusija je pozdravila saopštenje Bajdenove administracije da želi da se na pet godina produži sporazum o strateškom naoružanju poznat kao Novi START, koji treba da istekne 5. februara, ali je Kremlj naveo da čeka da vidi detalje plana.

Odgovarajući na pitanja novinara u Moskvi, Dmitrij Peskov, portparol predsednika Rusije Vladimira Putina, rekao je da Rusija "može jedino da pozdravi političku volju da se taj dokument produži” i doda:

“Međutim, sve će zavisiti od detalja predloga”.

Senator Bob Menendes, novi predsedavajući Odbora za spoljne poslove, izdao je saopštenje u znak podrške poteza administracije.

Sporazum Novi START, rekao je Menendes, ključan je za američku nacionlanu bezbednost.

"On ograničava rusku stratešku nuklearnu moć, omogućava snažne i detaljne mere za verifikaciju da se Rusija pridržava svojih obaveza i obezbeđuje da SAD imaju fleksibilnost koja im je neophodna da ostanu bezbedne, sigurne, moderne i efikasne u odvraćanju nuklearne pretnje”.

Menendes je međutim naveo da administracija “mora da se suprotstavi revanšističkoj Rusiji” koja nastavlja da preti SAD i njenim saveznicima.

“Očekujem snažan odgovor administracije na nedavni SolarWinds sajber napad, napade Kremlja na naš izborni proces i brutalne napore Rusije da ućutka i ubije političke protivnike”, naglasio je Menendes.

Tokom kampanje za predsedničke izbore Bajden je prošle godine nagovestio da planira da očuva sporazum.

Uprkos predlogu o Novom START-u, portparolka Bele kuće Džen Psaki u četvrtak je rekla da je Bajden posvećen i tome da pozove Rusiju na odgovornost zbog nekoliko “nepromišljenih i neprijateljskih poteza”, uključujući njenu navodnu umešanost u sajber napade SolarWinds, mešanje u prošlogodišnje izbore i trovanje opozicionog lidera Alekseja Navalnog.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg u Briselu, 14. januar 2021. (Foto: Reuters)
Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg u Briselu, 14. januar 2021. (Foto: Reuters)

Takođe u četvrtak, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da SAD i Rusija treba da produže sporazum i da ga prošire.

"Ne bi trebalo da završimo u situaciji da ne postoje ograničenja broja nuklearnih bojevih glava, a Novi START ističe za nekoliko dana", rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare u Briselu i dodao:

"Produžetak Novog START-a nije kraj, to je početak naših napora da dodatno ojačamo kontrolu naoružanja".

Sporazum Novi START su 2010. potpisali tadašnji predsednici SAD i Rusije Barak Obama i Dmitrij Medvedev, a prema njemu svaka od dve zemlje ograničena je na najviše 1.550 nuklearnih bojevih glava.

Bivši američki predsednik Donald Tramp napadao je taj sporazum, tvrdeći da je doveo SAD u podređeni položaj.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG