Linkovi

Novi predsednik SAD Džo Bajden polaže zakletvu ispred Kongresa (Foto: Reuters/Kevin Lamarque)
Novi predsednik SAD Džo Bajden polaže zakletvu ispred Kongresa (Foto: Reuters/Kevin Lamarque)

Džo Bajden preuzeo dužnost američkog predsednika

Polaganjem zakletve, 11 minuta pre 12 sati po lokalnom vašingtonskom vremenu Džozef Bajden je postao 46. predsednik SAD. Ceremonija inauguracije ove godine se održava u uslovima pandemije i do sada najopsežnijim merama bezbednosti.

Džozef Bajden postao je 46. predsednik u istoriji Sjedinjenih Američkih Država u sredu, 11 minuta pre 12 sati po lokalnom vašingtonskom vremenu. Ceremonija inauguracije se ove godine održava u uslovima globalne pandemije koronavirusa i pod do sada najopsežnijim merama bezbednosti.

Usled primene antipandemijskih mera - broj zvanica ceremonije drastično je smanjen – na svega oko hiljadu. Masovno prisustvo više desetina, pa i stotina hiljada američkih građana inauguraciji američkog predsednika običaj je u redovnim okolnostima.

Bezbednosne mere koje prate inauguraciju drastično su pojačane posle upada dela pristalica sada već bivšeg predsednika Donalda Trampa u kompleks na Kapitol hilu, pre dve nedelje. U incidentu tokom kongresne potvrde glasova Elektorskog koledža život je izgubilo pet osoba, a Donald Tramp je u Predstavničkom domu opozvan sa predsedničke dužnosti pre kraja mandata, pod optužbom da je svoje pristalice pozivao na pobunu tokom protesta.

Tramp, koga sada očekuje suđenje u Senatu, nije prisustvovao inauguraciji Džoa Bajdena. On je prvi predsednik u poslednjih više od 150 godina, koji nije prisustvovao polaganju zakletve svog naslednika.

Predsednik Džozef Bajden i prva dama Džil Bajden pred Belom kućom, Foto: Reuters
Predsednik Džozef Bajden i prva dama Džil Bajden pred Belom kućom, Foto: Reuters

Džozef Bajden stupio je u rezidenciju američkog predsednika prvi put od kako je izabran na tu funkciju.

Bajden je sa suprugom i prvom damom Džil su do zdanja Bele kuće stigli u takozvanoj inauguralnoj šetnji tokom koje je američki predsednik razgovarao sa nekoliko građana na Pensilvanijskoj aveniji.

Dan u kom je položio predsedničku zakletvu Bajden je proglasio Danom nacionalnog jedinstva.

Predsednik Džozef Bajden u vozilu na putu do Bele kuće, Foto: Reuters
Predsednik Džozef Bajden u vozilu na putu do Bele kuće, Foto: Reuters

Američki predsednik Džozef Bajden na putu je do Bele kuće. Kolona vozila kretala se u pratnji motora. Bajden će u predsedničku rezidenciju prvi put stupiti u zvanju predsednika.

Džo Bajden položio je u sredu zakletvu kao 46. predsednik SAD.

Aministracija američkog predsednika Džozefa Bajdena objavila je svoj prvi kominike.

Reč je o primerku sadržaja njegovog govora tokom inauguracije koji je poslat medijima.

Donald Tramp, bivši američki predsednik, pre napuštanja Bele kuće ostavio je pismo svom nasledniku na funkciji Džozefu Bajdenu, potvrdio je Trampov portparol Džad Dir.

On je rekao da je sadržaj beleške nešto što bi trebalo da ostane između Trampa i Bajdena. Inače reč je o trideset dvogodišnjoj tradiciji koja se primenjuje između odlazećeg i budućeg predsednika.

Inače, Donald Tramp prekršio je tradiciju dugu sto pedeset godina po kojoj odlazeći predsednik prisustvuje preuzimanju dužnosti svog naslednika.

On je Belu kuću napustio rano jutros i otišao na Floridu gde će živeti u svom odmaralištu Mar-a-Lago.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG