Linkovi

Domaći terorizam u fokusu nove američke administracije


Članovi ekstremističke grupe Ponosni dečaci
Članovi ekstremističke grupe Ponosni dečaci

Strahovanja da se sve više Amerikanaca radikalizuje podstakla su novu američku administraciju na čelu sa Džoom Bajdenom da pozabavi pitanjem domaćeg terorizma.

Portparolka Bele kuće Džen Psaki najavila je promenu pristupa prema domaćem terorizmu u kontekstu nasilja u Kongresu 6. januara.

"Tragedije i uništavanja imovine koji su se desili, samo su potvrdili ono što već dugo znamo - porast nasilnog domaćeg ekstremizma koji postaje sve veća pretnja po nacionalnu bezbednost. Bajdenova administracija će se suočiti sa ovom pretnjom sa svim neophodnim resursima".

Bajden je u petak od direktora obaveštajnih službi zatražio da zajedno sa FBI-em i Sekretarijatom za unutrašnju bezbednost napravio procenu pretnje.

"Ključno je da imamo analizu zasnovanu na činjenicama. Želimo da naša politika bude bazirana na činjenicama, objektivnim analizama i poštovanju slobode govora i političkog aktivizma", rekla je Psaki.

Dodala je da Bela kuća traži način da poveća ovlašćenja Saveta za nacionalnu bezbednost u borbi protiv domaćeg ekstremizma, a jedno od njih biće i preispitivanje uloge društvenih mreža.

Više od 130 ljudi očekuje optužbe za federalna krivična dela posle upada na Kapitol. Među nasilnicima su članovi desetina ekstremističkih grupa, uključujući i Ponosne dečake. Istraga je još u toku.

Istovremeno, raste zabrinutost da su među ekstremistima i pripadnici vojske i policije.

"Znamo da postoje grupe koje žele da regrutuju naše pripadnike, ili ohrabruju svoje članove da se priključe vojsci kako bi stekli borbeno iskustvo", rekao je neimenovani zvaničnik i dodao da deluje da broj takvih slučajeva raste.

Pred inauguraciju Džoa Bajdena, 12 pripadnika Nacionalne garde koji su obezbeđivali taj događaj, povučeno je sa dužnosti zbog veza sa ekstremistima.

Zabrinutost je izrazio i novi šef Pentagona Lojd Ostin.

"Posao Sekretarijata za odbranu je da Ameriku sačuva od neprijatelja, ali to ne možemo uraditi ako su neprijatelji u našim redovima. Nema mesta ekstremizmu u američkoj vojsci", kazao je Ostin koji je prvog dana na dužnosti u pismu pripadnicima vojske pozvao na poštovanje osnovnih vrednosti koje građani od njih očekuju.

Postoji opasnost da ekstremiste podržavaju i neke vlade stranih zemalja.

"Videli smo da Rusija aktivno učestvuje u kampanji produbljivanja podela u društvu i promociji ekstremizma", kazala je direktorka obaveštajnih službi Avril Hejns.

Istraživanja pokazuju i da se ekstremističke grupe u SAD sve više povezuju sa sličnim pokretima u drugim zemljama poput Finske, Francuske, Nemačke, Švedske i Britanije.

XS
SM
MD
LG