Linkovi

Policija i studenti nastavljaju sukobe oko opkoljenog univerziteta u Hong Kongu


Policajci hapse demonstranta u blizini Politehničkog univerziteta u Hong Kongu, u ponedeljak, 18. novembra 2019.
Policajci hapse demonstranta u blizini Politehničkog univerziteta u Hong Kongu, u ponedeljak, 18. novembra 2019.

Odmeravanje snaga sa policijom nastavljeno je, dok je na stotine honkoških studenata zaključano na univerzitetu u kom su se zabarikadirali prole nedelje.

Više sporadičnih, ali intenzivnih sukoba policije i studenata dogodilo se tokom poslednja 24 sata. Policija je povremeno pokušavala da probije barikade demonstranata, ali su je studenti odbijali "molotovljevim koktelima" i drugim improvizovanim oružjem.

Rano u ponedeljak, desetine studenata pokušalo je da peške napusti opkoljeni kampus, ali policija ih je dočekala suzavacem. Prema izveštajima lokalnih medija, neki studenti su uspeli da pobegnu, dok su drugi bili potisnuti nazad u kampus.

Manje grupe ljudi pokušale su i kasnije u ponedeljak da napuste kampus, ali ih je policija takođe dočekala suzavcem.

Ranije u ponedeljak, reporter Glasa Amerike video je kako policija privodi na desetine studenata, kojima su ruke bile vezane plastičnim vezicama. Neki od njih su prošli ispred novinara, dok su odvođeni ka policijskim maricama.

Hiljade policajaca, od kojih mnogi u opremi za razbijanje demonstracija, opkolilo je kampus honkoškog Politehničkog univerziteta tokom poslednjih dana, upozoravajući studente da bace oružje. Ali, najžešća grupa demonstranata nije pokazivala znake da će se predati. Studenti u protestu koji su u kontaktu sa svojim kolegama unutar kampusa rekli su Glasu Amerike da bi tamo moglo da bude njih nekoliko stotina.

Policija je ranije saopštila da studente hapsi zbog učešća u nemirima.

Nije jasno koliko ih je uhapšeno. Broj eventualnih žrtava takođe nije jasan. Policija je u nedelju upozorila da bi mogla da upotrebi i smrtonosnu silu, ukoliko napadi na nju budu nastavljeni. Lokalni mediji izveštavaju da je bojeva municija korišćena u nekoliko slučajeva.

Ovi sukobi najžešći su oblici nasilja otkako su izbili antivladini protesti u Hong Kongu pre pet meseci.

Tokom noći, policija je napredovala u talasima, ispaljujući suzavac i koristeći vodene topove, dok su demonstranti uzvraćali zapaljivim bocama benzina i drugim improvizovanim oružjem. U jednom trenutku, jedno policijsko oklopno vozilo potpuno je bilo zahvaćeno vatrom.

Policija je takođe i na ulicama izvan kampusa ušla u sukobe s demonstrantima, od kojih su neki, čini se, pokušali da priteknu u pomoć i izvuku opkoljene studente. Preko društvenih mreža upućuju se pozivi građanima Hong Konga da krenu iz svih pravaca i pomognu da se oslobode studenti.

XS
SM
MD
LG