Linkovi

Paralisan saobraćaj i zatvoreni objekti posle nasilne noći u Hong Kongu


Demonstranti nose maske i time pokazuju nezadovoljnstvo novim zakonom kojim im vlada brani da to čine
Demonstranti nose maske i time pokazuju nezadovoljnstvo novim zakonom kojim im vlada brani da to čine

Metro u Hong Kongu je zatvoren, saobraćaj je paralisan, dok su tržni centri i radnje zatvoreni posle haotične noći u kojoj je policija upucala jednog tinejdžera.

Protesti u petak su izbili posle odluke šefice uprave Hong Konga Keri Lam da zabrani demonstrantima da nose maske i time sakriju svoj identitet.

Nasilje koje je izbilo te noći, kako je obnasnila Lam, podrazumevalo je pozivanje na zakon o hitni situacijama - kojim su zabranjene i maske.

"Ekstremno nasilje pokazalo je da je javna bezbednost u Hong Kongu u opasnosti.I to je razlog zbog kojeg smo se pozvali na ovaj zakon i zabranili nošenje maski", kazala je Lam.

Uprkos zabrani nošenja maski i zatvaranju saobraćaja, nekoliko stotina demonstranata izašlo je na ulice i mašriralo prema centralnom delu grada.

"Ne znamo šta će se desiti, ai želimo da izađemo napolje i pokažemo da imamo pravo da nosimo maske", rekla je jedna od demonstrantkinja.

Nasilje na demonstracijama traje već četiri meseca. Povod za proteste bio je sporni zakon o izručenju Kini, da bi kada je povučen iz procedure, demonstranti nastavili da izlaze na ulice u obliku prodemokratskog pokreta.

Nasilje je uvuklo Hong Kong u najveću političku krizu otkad je Britanija tu terotriju predala Kini 1997. uz uređenje "jedna zemlja, dva sistema" - koja je Hong Kongu garantovala slobode kojih nije bilo u Kini.

Kineska kancelarija Hong Konga i Makaa saopštla je da se protesti pretvaraju u revoluciju koju podržavaju strani akteri, i da to neće moći doveka.

Kancelarija UN za ljudska prava pozvala je na nezavisnu istragu o nasilju koje se dogodilo na protestima, rekavši da su povrede koje su dobili demonstranti alarmantne.

XS
SM
MD
LG