Linkovi

Demonstranti u Hong Kongu prkose policiji nedozvoljenim maršom


Demonstranti u Hon Kongu, 20. oktobra 2019.

Demonstranti u Hong Kongu ponovo su u nedelju preplavili uice, uprkos policijskoj zabrani okupljanja, zahtevajući od vlade da ispuni njihove zahteve za odgovornošću i političkim pavima.

Lideri protesta nosili su na čelu kolone crni transparent sa napisom "Pet glavnih zahteva, ne jedan manje".

Neki demonstranti u prvim redovima blokirali su ulice malo nakon što je počeo marš.

Policija je pojačala mere bezbednosti zbog neovlašćenog skupa, poslednjeg u nemirima dugim pet meseci koji potresaju poluautonomni kineski grad.

Plastične barijere napunjene vodom postavljene su se oko železničkog terminala, gde bi protestni marš trebalo da se završi.

Operator gradskog metroa ograničio je pristup stanici Zapadni Kovlun.

Pristalice pokreta okupile su se najapre na šetalištu uz obalu. Mnogi su nosili maske, što je u suprotnosti sa nedavno uvedenom zabranom pokrivanja lica na javim skupovima, a volonteri su maske delili okupljenima.

Organizatori su rekli da žele da iskoriste svoje pravo na protest, zagarantovano ustavom grada uprkos riziku od hapšenja.

"Mi koristimo miran, racionalan, nenasilni način kako bismo izneli svoje zahteve", rekao je novinarima Figo Čan, potpredsednik Građanskog fronta za ljudska prava. "Ne plašimo se hapšenja. Ono čega se najviše plašim jeste da se svi odreknu naših principa".

Grupa je organizovala neke od najvećih protestnih marševa ovog pokreta. Jednog od vođa grupe, Džimija Šamija, u sredu je napala grupa ljudi naoružana čekićima.

Policija je u subotu uhapsila 22-godišnjeg muškarca zbog sumnje da je zadao ubode tinejdžeru aktivisti koji je delio letke u blizini zida na kome su bile prodemokratske poruke. Svedok je rekao za lokalnu televiziju RTHK da je napadač vikao nakon napada da je Hong Kong "deo Kine" i druge propekinške poruke.

Pokret je nastao kao odraz protivljenja vladinom predlogu zakona o izručenju optuženih Kini, a zatim narastao u pokret sa širim zahtevima za potpunom demokratijom i za istragama navodne policijske brutalnosti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG