Linkovi

Hong Kong: Jedan grad, dva protesta


Antivladin protest u Hong Kongu (Foto: REUTERS/Tyrone Siu)

Hong Kong, grad koji je pre dvadeset dve godine vraćen pod upravu Kine – bio je poprište dva organizovana protesta. Na području hongkongoške luke okupili su se demonstranti koji mesecima protestuju protiv vlasti za koje tvrde da su produžena ruka Pekinga. Nasuprot njima bili su građani koji podržavaju vlasti – tražeći prekid protesta koji su nekoliko puta prerastali u ulične sukobe sa policijom. Nema podataka o neredima i sukobima policije i demonstranata tokom subotnjih protesta.

“Vlasti nemaju sluha za zahteve građana dok je policija previse nasilna”, kaže Bobi Tse (Bobby Tse) prateći sa obližnjeg mosta antivladin protest.

“Ranije nije bilo ovako”, dodaje Tse. “Nismo morali da protestujemo svake nedelje. Sada, uprkos tome, od vlasti nema nikakvog odgovora”, zaključuje on.

Sa protesta podrške vlastima govornici su poručivali da, kako su navodili, vole Hong Kong i Kinu pitajući drugu stranu da li i zašto strahuju od Kine.

Leo Čen kaže da je došao jer želi mir u gradu u kome živi više od sedam miliona stanovnika.

“Ranije smo pomagali jedni drugima sve je bilo u harmoniji. Sada je postalo ovako I nisam srećan zbog toga. Došao sam da dam malo snage", rekao je Čen.

Sa protesta podrške vlastima govornici su poručivali da, kako su navodili, vole Hong Kong i Kinu
Sa protesta podrške vlastima govornici su poručivali da, kako su navodili, vole Hong Kong i Kinu

U subotu su protestovale i hiljade učitelja koje su se okupile pred rezidencijom liderke Hong Konga Keri Lam. Namera im je bila da pruže podršku prodemokratskim demonstrantima koji se na gradskim ulicama okupljaju od juna.

Zatražili su od vlasti da ispune zahteve građana i prestanu da se koriste, kako su ga označili, policijskim nasiljem u razbijanju protesta demonstranata koji se mesecima okupljaju.

“Želimo da zaštitimo naše studente, naše najmlađe. Želimo da budemo sa njima da znaju da nisu sami u ovome”, poručio je Fung Vai Vah (Fung Wai-wah) predsednik Siindikata učitelja Hong Konga.

Antivladini demonstranti traže ostavku guvernerke Keri Lam, demokratske izbore i nezavisnu istragu policijske brutalnosti tokom razbijanja višemesečnih protesta. .

“Iako strahujemo od privođenja – nastavićemo”, poručuje Mini Li jedna od okupljenih građanki. “Borimo se za demokratiju I za naša prava. Ne radimo ništa lose. Ako sada stanemo stvari će se samo pogoršati", kaže ona.

Iako strahujemo od privođenja – nastavićemo: Mini Li
Iako strahujemo od privođenja – nastavićemo: Mini Li

Snage kineske policije čitave nedelje raspoređene su u obližnjem kineskom gradu Šenženu. Dok vlasti te zemlje tvrde da se radi o pukim vežbama sve intenzivnije su pretpostavke da bi upravo one mogle biti poslate da uguše proteste. Desetine vojnih vozila i kamiona parkirane su ispred lokalnog sportskog objekta gde su trupe smeštene.

Desetine vojnih vozila i kamiona parkirane su ispred lokalnog sportskog objekta gde su trupe smeštene
Desetine vojnih vozila i kamiona parkirane su ispred lokalnog sportskog objekta gde su trupe smeštene

​Policija Hong Konga, međutim, tvrdi, da je u potpunosti sposobna da se nosi sa protestima u tom gradu.

“Mogu vam reći da nema nikakvih sumnji da ćemo sačuvati red i mir”, reči su Jeung Man Puna (Yeung Man-pun), komandanta hongongoške oblasti Kuvlon.

Van Hong Konga, u Australiji i Tajvanu, održani su protesti podrške prodemokratskom pokretu suprotstavljenom vlastima tog grada koji je od 1997. pod kontrolom Kine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG