Linkovi

Liderka Hong Konga povukla zakon o izručenju, demonstranti kažu "prekasno"


Liderka Hong Konga Keri Lam u video poruci je objavila da se zakon o izručenju potpuno povlači iz procedure
Liderka Hong Konga Keri Lam u video poruci je objavila da se zakon o izručenju potpuno povlači iz procedure

Liderka uprave Hong Konga Keri Lam objavila je da će definitivno povući nacrt zakona o izručenju Kini zbog kojeg se mesecima protestuje.

Keri Lam je u video poruci rekla da povlači iz procedure zakon koji je omogućavao da optuženi za krivična dela u Hong Kongu budu izručeni na suđenje Kini, kako javnost "ne bi bila zabrinuta".

Liderka uprave Hong Konga se odlučila na taj potez pošto je nasilje na protestima u poslednje vreme eskaliralo.

To je promena u odnosu na njenu pređašnju politiku, jer je posle mesec dana protesta Lam odbila da potpuno povuče predlog zakona o izručenju, već ga je samo suspendovala na neko vreme.

Ipak, to je samo jedan od pet zahteva demonstranata koji već mesecima protestuju na ulicama Hong Konga. Pored ostalog, traže da se sprovede nezavisna istraga o policijkoj brutalnosti prema demonstrantima i oslobađanje stotina uhapšenih tokom protesta.

Dugogodišnji prodemokratski aktivista Džošua Vong ocenio je da je Keri Lam reagovala "prekasno".

Odluka o povlačenju zakona o izručenju doneta je samo nekoliko dana pošto je Rojters objavo audio snimak na kome se čuje kako Lam govori poslovnim liderima u Hong Kongu da je izazvala "veliku katastrofu" time što je predstavila zakon o izručenju Kini koji je izazvao višemesečne proteste.

Na snimku se čuju njene reči: "Kada bih imala izbor, prva stvar koju bih uradila je odlazak sa funkcije, uz izvinjenje".

Ipak, demantovala je da je o ostavci razgovarala sa liderima u Pekingu.

Takođe je odbacila spekulacije da Peking želi da do 1. oktobra reši krizu u Hong Kongu, kada se slavi 70. godišnjica Narodne republike Kine.

Lam je rekla da ne može da proceni koliko će trajati protesti, ali da je uverena da će ponovo uspostaviti red i zakon u Hong Kongu.

XS
SM
MD
LG