Linkovi

Hong Kong: Protesti i blokada aerodroma


Demonstranti okupljeni na aerodromu u Hong Kongu (Foto: REUTERS/Tyrone Siu)
Demonstranti okupljeni na aerodromu u Hong Kongu (Foto: REUTERS/Tyrone Siu)

Aerodrom u Hong Kongu, jedan od najprometnijih na svetu, otkazao je sve letove, pošto je nekoliko hiljada demonstranata protestovalo na glavnom terminalu.

“Aktivnosti na Međunarodnom aerodromu u Hong Kongu su ozbiljno narušene – svi letovi su otkazani”, saopštilo je rukovodstvo aerodroma. “Svim putnicima savetujemo što skorije napuštanje aerodrome”, navedeno je u objavi.

Oko pet hiljada građana prvobitno se okupilo na dolaznom terminalu, da bi potom prešli i na odlazni što je uzrokovalo odlaganja polazaka – objavila je policija Hong Konga. Predstavnici policije odbili su da odgovore da li su i kako reagovali protiv okupljenih građana .

Saobraćaj do i sa aerodroma u Hong Kongu bio je značajno otežan.

Spisak odloženih letova na aerodromu u Hong Kongu
Spisak odloženih letova na aerodromu u Hong Kongu

Kineski zvaničnici u Pekingu upozorili su na, kako su se izrazili, znake terorizma u Hong Kongu. U obližnjem gradu Šenženu kineska policija počela je vežbe, objavio je kineski državni list Global tajms (Global Times).

Sve masovniji protesti, koji neretko prerastaju u nasilje, preplavili su Hong Kong (teritoriju pod kineskom kontrolom) – što predstavlja jedan od najznačajnijih izazova za kineskog predsednika Ši Đinpinga od kada je 2012. preuzeo vlast.

Počeli su kao reakcija na zakonski predlog koji je omogućavao izručenje građana oing Konga – Kini, proširivši spisak zahteva i na ostavku Keri Lam, guvernerke koja važi za eksponenta zvaničnog Pekinga u Hong Kongu.

Masvoni protest građana na aeorodromu u Hong Kongu
Masvoni protest građana na aeorodromu u Hong Kongu

U Hong Kongu su protesti održavani i tokom vikenda. Demonstranti su podizali barikade a policija je koristila suzavac, čak i tokom intervencija na stanicama podzemne železnice.

Desetine građana su privedene – neki od njih nakon policijskog prebijanja. U poslednja dva meseca, koliko traju protesti, uhapšeno je više od 600 ljudi.

XS
SM
MD
LG