Linkovi

Hong Kong ponovo poprište sukoba policije i demonstranata


Policija Hong Konga privodi jednog od demonstranata (Foto: REUTERS/Thomas Peter)

Policijske snage u Hong Kongu upotrebile su suzavac protiv hiljada antivladinih demonstranata koji su dvadesetu drugu nedelju zaredom protestovali u tom gradu.

Okupljeni građani palili su postavljene ulične barikade i podmetali požare na gradskim metro stanicama – u, kako javlja agencija Rojters, najnasilnijim protestima u poslednjih nekoliko meseci. Među napadnutim građevinama bilo je i dopisništvo kineske državne novinske agencije Sinhua.

“Neki od maskiranih demonstranata uništavali su prodavnice i podmetalii požare”, saopšila je policija Hong Konga.

Centralni, poslovni deo grada u kom se nalaze banke, juvelirnice i prodavnice odeće, tokom noći se pretvorio u poprište sukoba policije i maskiranih demonstranata.

Policajci zaobilaze zapaljene barikade
Policajci zaobilaze zapaljene barikade

“Građani Hong Konga izdržite! Ovo je naša revolucija”, uzvikivale su hiljade okupljenih, pevajući britansku i američku himnu, noseći zastave nekolicine država stranih. Čuli su se i pokliči za proglašavanje nezavisnosti od Kine.

Demonstranti su se rasuli na sve strane centralnog delu Hong Konga, neki od njih bacajući i cigle. Policija je protiv njih u četvrti Van Čaj upotrebila vodeni top.

Subotnji skup formalno nije odobren što građane nije sprečilo da se okupe.

“Nema smisla da se ovakvi skupovi zabranjuju”, kaže jedan od demonstranata koji se predstavio kao Lulu.

“Ovo je naše ljudsko pravo. Važna nam je i globalna podrška. Ne protestuje se samo obvde – čitav svet podržava Hong Kong", rekao je on.

Policija Hong Konga na blokiranim ulicama grada
Policija Hong Konga na blokiranim ulicama grada

Sajmon Ce, još jedan od okupljenih građana, navodi da se protestima pridružio u oktobru. “Potrebna nam je međunarodna podrška – petnaest država. Ovo je poslednja šansa za građane Hong Konga", smatra on.

Protesti traju nedeljema zbog navodnog kineskog mešanja u unutrašnja pitanja Hong Konga, uključujući i pravosudni sistem u poslednje 22 godine – od kada je Hong Kong vraćen pod kontrolu Kine 1997. godine. Kineske vlasti odbacuju te optužbe.

Vlasti tog grada potvrdile su da je Hong Kong skliznuo u recesiju – prvi put od globalne finansijske krize 2008. godine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG