Linkovi

Godišnjica Narodne Republike Kine: Parada u Pekingu, nasilje u Hong Kongu


Sukobi na ulicama Hong Konga, 1. oktobar 2019.

Demokratski protesti u Hong Kongu pokušavaju da razbiju sliku koju u svet želi da pošalje Kina sa proslave 70 godina od formranja Komunističke partije – poruku jedinstva i stabilnosti. Dok je Kina pokazivala vojnu moć na paradi, na ulicama Hong Konga izbili su sukobi demonstranata i policije, dok je jedan učesnik protesta upucan u grudi.

Kineski predsednik Ši Điping nadgledao je vojnu paradu sa 15 hiljada vojnika, preletima vojnih aviona, pred hiljadama civila u raznobojnim kostimima na proslavi 70 godina vladavine Komunističke partije Kine.

Za to vreme u Hong Kongu, hiljade pro-demokratskih demonstranata okupile su se u centru grada uprkos vladinoj zabrani, u nameri da protestuje protiv onoga što vide kao pojačanu represiju Pekinga, kako u Kini, tako i u Hong Kongu.

“U ime svih nas koji smo za slobodu, ljudsko dostojanstvo i demokratiju, osećamo tugu zbog naroda, zbog naših sunarodnika”, kaže bivši lider Demokratske partije Hong Konga, Albert Ho.

Predsednik Ši je u obraćanju na proslavi u Pekingu, potvrdio politiku “jedna zemlja – dva sistema” za Hong Kong i Makao ali je istakao da će njegova vlada nastaviti da se bori da ujedini ceo kineski narod, što onda uključuje i Tajvan.

Vojna parada u Pekingu
Vojna parada u Pekingu

Zvaničnici Hong Konga podigli su zastavu Kine za proslavu državnog praznika, ali su morali da je sklone unutra da bi izbegli proteste. Otkazan je i vatromet.

Lideri Hong Konga su povukli sporan Zakon o izručenju, zbog koga su i počeli protesti, a koji je davao Kini široka ovlašćenja da hapsi stanovnike Hong Konga. Prodemokratski protesti traju više od 4 meseca, a aktivisti šire listu zahteva, tražeći direktne izbore za organe Hong Konga, čime bi se stavila tačka na sistem u kojem poslovne elite sa vezama u Pekingu, biraju skoro pola ljudi u zakonodavnim telima.

Pojedini demonstranti, među kojima je i aktivista Čempen Čao, traže od Sjedinjenih Država da podrže zahteve za demokratijom u Hong Kongu i poštovanjem ljudskih prava.

“Pozivamo predsednika Trampa da razmisli o zabrani svih američkih investicija u Kini, i da zabrani kineskim kompanijema rad u Sjedinjenim Državama”.

Iako su na samom početku protesti u centru Hong Konga bili mirni, kako je dan odmicao, tako je sve više bilo vesti o sukobima izmedju demonstranata i policije. Aktivisti su počeli da koriste sve nasilnije metode.

Sukobi policije i demonstrata u Hong Kongu
Sukobi policije i demonstrata u Hong Kongu

I policija odgovorila korišćenjem veće sile, suzavca, vodenih topova i gumenih metaka da bi razbila demonstacije. Ovi sukobi mogu samo da podignu tenzije i blokiraju mogućnost za konstruktivan dogovor.

Konzervativci kažu da nema šanse i da je Hong Kong sada van kontrole, zbog terorista. Nema druge, nego da se obračunaju sa njima”, smatra Ričard Buš iz Instituta Brukings.

Ipak, do sada, Peking nije intevenisao vojno, jer bi to naišlo na medjunarodnu osudu, ali i imalo ozbiljne ekonomske posledice i za Hong Kong i za Kinu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG