Linkovi

Demonstranti pozvali Trampa da "oslobodi" Hong Kong


Demonstranti sa transparentom "Oslobodite Hong Kong" marširaju ka američkom konzulatu u Hong Kongu, 8. septembra 2019, tražeći međunarodnu podršku svojim zahtevima.
Demonstranti sa transparentom "Oslobodite Hong Kong" marširaju ka američkom konzulatu u Hong Kongu, 8. septembra 2019, tražeći međunarodnu podršku svojim zahtevima.

Hiljade demonstranata okupile su se ispred američkog konzulata u Hong Kongu, pozivajući predsednika Donalda Trampa da "oslobodi" grad pod kineskom upravom.

Oni su apelovali na Vašington da usvoji predlog zakona kojim bi se zahtevala godišnja potvrda specijalnog stsatusa koji je Vašington dodeli Hong Kongu zakonom iz 1992.

Međutim, demonstracije su brzo postale nasilne, kada su demonstranti počeli da dižu barikade i razbijaju izloge u delu grada gde se nalaze brojne banke i prodavnice.

Policija je ponovo ispalila suzavac da rastera demonstrante, što je postao uobičajeni prizor na protestima. Milioni su izašli na ulice Hong Konga u proteklih 14 nedelja, pružajući do sada najveći otpor kineskoj upravi od kada je Britanija predala grad 1997.

Proteste je pokrenuo zakonski predlog, od kojeg su vlasti u međuvremenu odustale, da se dozvole ekstradicije autoritarnim vlastima u Kini, što su protivnici doživeli kao najnoviji pokušaj Pekinga da ograniči slobode Hong Konga, međunarodnog finansijskog centra.

Međutim, nakon što su Peking i gradski lideri zauzeli tvrd pristup, pokret se zahuktao i prerastao u kampanju za veću demokratiju, političku odgovornost i amnestiju za uhapšene.

Specijalna policija hapsi demonstranta u Hong Kongu, 8. septembra 2019.
Specijalna policija hapsi demonstranta u Hong Kongu, 8. septembra 2019.

Velika grupa građana, od kojih su neki nosili američke zastave, okupila se u parku u komercijalnom delu Hong Konga i marširala ka obližnjem konzulatu Vašingtona. Pozvali su SAD da izvrše pritisak na Peking da ispuni njihove zahteve, i apelovali na Kongres da usvoji zakonski predlog kojim se izražava podrška protestu.

Više od hiljadu demonstranata je uhapšeno. Jedino što možemo je da izađemo na ulice. Osećam se beznadežno", izjavila je za AFP tridesetogodišnja demonstrantkinja Dženi Čen.

Mislim da, osim stranih zemalja, niko ne može da nam pomogne", dodala je.

Američki senator Čak Šumer izjavio je u četvrtak da će zakon kojim će se reagovati na kineske poteze u Hong Kongu biti među prioritetima demokrata u Senatu, kada Kongres nastavi sa radom sledeće nedelje, posle letnje pauze.

Tramp je, u avgustu, nagovestio da bi Kina trebalo da "humano" reši problem protesta, pre ngo što sklopi trgovinski sporazum sa Vašingtonom. Prethodno je proteste nazvao "neredima", koji su problem Kine.

Peking je osudio proteste i optužuje SAD i Britaniju da podstiču nerede.

XS
SM
MD
LG