Linkovi

Hong Kong: Policija sprečavala sukobe demonstranata


Demonstranti i policija u blizini tržnog centra Amoj u Zalivu Kuvlon u Hong Kongu (Foto: REUTERS/Athit Perawongmetha)

Policija Hong Konga intervenisala je na ulicama tog grada da bi sprečila sukobe građana lojalnih tamošnjih vlastima podređenih centralnoj upravi Kine i demonstranata koji se protive kineskom mešanju u funkcionisanje jednog od najvećih azijskih finansijskih centara.

Sukobi u području Zaliva Kuvlon, posebne administrativne zone, prelili su se na gradske ulice, a nemire su zabeležile desetine medija i građana svojim mobilnim telefonima. Privedeno je nekoliko osoba.

"Moramo da nastavimo da izlazimo na ulice i da ponavljamo zahteve jer će u protivnom zaključiti da će se sve završiti povlačenjem Zakona o izručenju”, rekao je jedan od okupljenih građana koji se predstavio kao Mendi.

Nemire su zabeležile desetine medija i građana svojim mobilnim telefonima. Privedeno je nekoliko osoba.
Nemire su zabeležile desetine medija i građana svojim mobilnim telefonima. Privedeno je nekoliko osoba.

Osim povlačenja spornog zakona demonstranti zahtevaju da vlasti građanske proteste prestanu da označavaju pojmom “nasilni”, Traži se oslobađanje pritvorenih demonstranata, nezavisna istraga o navodima policijske brutalnosti, kao i pravo da građani Hong Konga samostalno biraju političko vođstvo.

U subotu su neredi bili nešto manjeg intenziteta u poređenju sa prethodnim nedeljama kada su antivladini demonstranti upadali u zdanja izvršne vlasti, kao i zgrade koje simbolizuju kinesku vladavinu. U danima ekstremnijih protesta oštećivane su metro stanice i podmetani ulični požari. Policija je na to odgovarala suzavcem, gumenim mecimai vodenim topovima.

Protesti u Hong Kongu traju mesecima, povremeno su ih karakterisali žestoki sukobi antivladinih demonstranata i policije. Građani koji se suprotstavljaju vlastima proteste su otpočeli zbog kontroverznog predloga Zakona o ekstradiciji, po kom se građanima Hong Konga za krivična dela kriminala moglo suditi u Kini – koji je u međuvremenu povučen.

Protesti u Hong Kongu traju mesecima, povremeno su ih karakterisali žestoki sukobi antivladinih demonstranata i policije.
Protesti u Hong Kongu traju mesecima, povremeno su ih karakterisali žestoki sukobi antivladinih demonstranata i policije.

Razlozi i povodi protesta su u međuvremenu pošireni na doslovnu primenu maksime “Jedna zemlja dva sistema” – iniciranom pošto je Kina 1997. preuzela upravu nad Hong Kongom od Velike Britanije.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG