Linkovi

Hong Kong: Suzavac, protest i generalni štrajk


Zaboravljena lutka pred policijskim kordonom za razbijanje demonstracija (Foto:REUTERS/Tyrone Siu)
Zaboravljena lutka pred policijskim kordonom za razbijanje demonstracija (Foto:REUTERS/Tyrone Siu)

Policija Hong Konga upotrebila je suzavac u sukobu sa demonstrantima okupljenim na nekoliko lokacija u gradu koji je tokom dana bio delimično paralisan zbog generalnog štrajka.

Desetine hiljada građana protestovalo je u gradu, koji je 1997. godine prešao pod kontrilu Kine, okupljajući se u tri glavna područja: ostrvu Hong Kong, Kuvlonu i oblasti pod nazivom Nove teritorije.

Policija u opremi za razbijanje nemira upotrebila je suzavac u nekoliko gradskih područja – uključujući i ono gde se nalazi sedište lokalnih vlasti.

Demonstranti koriste opremu ručne izrade štiteći se od suzavca
Demonstranti koriste opremu ručne izrade štiteći se od suzavca

Policijske stanice i putevi bili su pod opsadom demonstranata. Tokom večeri grupa nepoznatih ljudi, koji su sa sobom nosili palice, pokušali su da napadnu grupu građana okupljenu u jednom od severnih distrikta grada.

Broj okupljenih nadmašio je prethodne proteste građana iniciranih pokušajima vlasti da usvoje predlog Zakona o izručenju stanovnika Hong Konga Kini. Uprkos odustajanju od te inicijative – građani i dalje traže ostavku guvernerke Hong Konga Keri Lam, koja važi za eksponenta zvaničnog Pekinga u Hong Kongu.

U prvom obraćanju medijima u poslednje dve nedelje Lam je odbacila zahteve da se povuče sa funkcije – osuđujući nasilje na ulicama i rekavši da će vlada biti odlučna.

Upozorila je da protesti Hong Kongu trasiraju na put bez povratka i da nanose štetu ekonomiji.

“Tvrde da žele revoluciju i obnavljanje Hong Konga. Aktivnosti koje sprovode nadaleko premašuju njihove izvorne političke zahteve”, rekla je Lam.

Aktivnosti koje sprovode nadaleko premašuju njihove izvorne političke zahteve: Keri Lam dolazi na konferenciju za medije
Aktivnosti koje sprovode nadaleko premašuju njihove izvorne političke zahteve: Keri Lam dolazi na konferenciju za medije

“Nelegalne aktivnosti dovode u pitanje suvernitet naše zemlje i ugrožavaju princip “jedna zemlja dva sistema”. Urušiće stabilnost i mogućnosti napretka”, istakla je guvernerka.

Suprotstavljene stavove iskazuju građani koji se mesecima okupljaju na gradskim ulicama.

“Vlada ne preduzima ništa da poboljša naše društvo. Ne nude nikakva rešenja”, stav je Džeja Leunga, dvadesetogodišnjeg studenta – koji reči guvernerke Lam označava kao gubljenje vremena.

Velike gužve stvorile su se na saobraćajnicama koje vode do poslovnog centra grada – dok su stotine ljudi provele sate na gradskom aerodromu – gde je bilo otkazano više od 200 letova.

Prodavnice i lokali su bile zatvorene, a mnogi zaposleni su ostali u svojim domovima.

“Izgubiti malo novca nije toliki problem u poređenju sa gubitkom svega onoga za šta se sloboda Hong Konga zalagala”, rekao je Mark Šmit menadžer restorana koji je bio zatvoren.

Proteste u Hong Kongu u međunarodnoj javnosti se tumače kao najveća pretnja vlastima bivše britanske kolonije od kada je vraćena pod kinesku kontrolu 1997. Ali i kao jedan od najvećih izazova za kineskog predsednika Ši Đinpinga – koji je vlast preuzeo 2012.

XS
SM
MD
LG