Linkovi

Kineski vojnici upozoravaju demonstrante dok nemiri potresaju Hong Kong


Policija privodi demonstrante u Hong Kongu, 6. oktobar 2019
Policija privodi demonstrante u Hong Kongu, 6. oktobar 2019

Kineski vojnici izdali su upozorenje demonstrantima u Hong Kongu koji su u nedelju laserima obasjali njihovu kasarnu u gradu. Reč je prvom direktnom kontaktu demonstranata sa kineskim snagama, od početka protesta pre četiri meseca.

Prethodno su izbili novi sukobi policije i demonstranata koji su u velikom broju izašli na ulice, noseći maske uprkos zabrani pokrivanja lica, koju su vlasti uvele krajem nedelje.

Policajci su ispalili suzavac i palicama udarali učesnike protesta na nekoliko lokacija, dok su neki demonstranti bacali cigle i molotovljeve koktele na polciiju.

Policija je, posle uvođenja novog zakona o vanrednim situacijama, privela desetine demonstranata, kojima je vezala ruke i skinula maske, pre nego što ih je ukrcala u autobus. Pojedini građani ležali su na ulici svezanih ruku.

"Zakon protiv nošenja maski samo podstiče naš bes i više ljudi će izaći na ulice", kaže za agenciju Rojters jedan student koji je nosio plavu masku dok je protestovao na ulicama Hong Konga. Naglasio je da se demonstranti ne plaše novog zakona i da će nastaviti da se bore za pravdu.

Sukobi u Hong Kongu
Sukobi u Hong Kongu

"Stavio sam masku da bih vladi pokazao da se ne plašim njene tiranije", rekao je on.

Vlasti su se pripremile za dva velika protesta u nedelju, u strahu da će se ponoviti nasilje koje se dogodilo pre dva dana, kada je Hong Kong praktično bio paralisan.

Samo nekoliko sati nakon što je liderka Keri Lam uvela vanredne mere, poslednji put preduzete pre više od 50 godina, maskirani demonstranti su izašli na ulice, palili požare u stanicama metroa, uništavali kineske banke i sukobljavali se sa policijom.

Skupovi u nedelju su bili uglavnom mirni dok policija nije pokušala da rastera okupljene zato što su, navodno, učestvovali u nelegalnim protestima i blokirali glavne puteve.

Hong Kong je zbog četvoromesečnih protesta u najgoroj političkoj krizi poslednjih više decenija i situacija na ostrvu je jedan od najvećih problema za kineskog predsednika Ši Đinpinga od kako je preuzeo vlast pre šest godina. Finansijski centar Azije se takođe nalazi na ivici recesije.

Kina za proteste optužuje strane vlade, uključujući Britaniju i Sjedinjene Države.

XS
SM
MD
LG