Linkovi

Sukobi na aerodromu u Hong Kongu, Tramp tvrdi da Kina šalje vojsku na granicu


Sukobi policije i demonstranata na aerodromu u Hong Kongu, 13. avgust 2019.
Sukobi policije i demonstranata na aerodromu u Hong Kongu, 13. avgust 2019.

Demonstranti u Hong Kongu sukobili su se u utorak veče sa policijom na međunarodnom aerodromu, gde su zbog protesta letovi poremećeni drugi dan za redom, a kriza u bivšoj britanskoj koloniji dodatno produbljena.

U Vašingtonu, predsednik Donald Tramp tvitovao je da kineska vlada šalje snage na granicu sa Hong Kongom i pozvao na mir.

Sukobi policije i demonstranata izbili su nakon što je hitna pomoć pokušala da jednu povređenu osobu iznese iz glavnog terminala. Pojedini aktivisti saopštili su da je reč o kineskom agentu.

Demonstranti su blokirali kola hitne pomoći i nekoliko policijskih automobila, a zatim su specijalne snage upotrebile biber sprej da bi rasterale učesnike protesta. Jedan od policajaca izvukao je i pištolj.

Međutim, situacija se smirila posle nekoliko sati bez pogoršanja nasilja, a aerodrom je ispražnjen.

Policija ispaljuje suzavac na učesnike protesta, 13. avgust 2019.
Policija ispaljuje suzavac na učesnike protesta, 13. avgust 2019.

Rad aerodroma, kako je saopšteno, ozbiljno je poremećen. Prethodno su otkazana sva poletanja, nakon što su demonstranti ponovo blokirali glavni terminal.

Građanima je savetovano da ne dolaze na aerodrom, na kojem su svi letovi bili otkazani i u ponedeljak.

Pojedini putnici, koji nisu mogli da napuste Hong Kong, raspravljali su se sa učesnicima protesta, a neki su uspeli da se proguraju do svojih izlaza.

Jedan od najprometnijih aerodroma u svetu blokiran je u okviru dvomesečnih protesta na ulicama Hong Konga. U ponedeljak su povređene desetine demonstranata, nakon što je policija ispalila suzavac na učesnike protesta koji su blokirali puteve i odbijali da se raziđu.

Komesarka za ljudska prava Ujedinjenih nacija Mišel Bašele pozvala je vlasti u Hong Kongu da budu uzdržane i istraže odluku policije da ispali suzavac na demonstrante.

Prema vladinim podacima, povređene su 54 osobe, među kojima su dve koje su u ozbiljnom zdravstvenom stanju.

Policija privodi učesnike protesta
Policija privodi učesnike protesta

Liderka Hong Konga Keri Lam pravdala je na konferenciji za novinare poteze policije, navodeći da su morali da donesu brze odluke pod veoma teškim okolnostima. Najavila je i da će razmotriti zahteve demonstranata nakon što se zaustave nasilje i haos.

Vlasti u Pekingu su učesnike protesta nazvali "teroristima".

Tramp: Teška situacija u Hong Kongu

Američki predsednik Donald Tramp rekao je da je situacija u Hong Kongu "problematična" i da se nada da će se rešiti u korist svih, i Kinu i "za slobodu", a da niko ne bude povređen ili ubijen.

"Situacija u Hong Kongu je veoma teška. Videćemo šta će se dogoditi", rekao je Tramp novinarima u Nju Džerziju.

Predsednik Donald Tramp sa novinarima
Predsednik Donald Tramp sa novinarima

Tramp je kasnije tvitovao da su ga američke obaveštajne službe informisale da kineska vlada raspoređuje snage na granici sa Hong Kongom i pozvao na smirivanje situacije.

Američki zvaničnici saopštili su u utorak da je Kina odbila zahtev brodovima američke mornarice da narednih nedelje posete Hong Kong.

Lider republikanske većine u Senatu Mič Mekonel upozorio je u ponedeljak Kinu da bi nasilni obračun sa demonstrantima u Hong Kongu bio neprihvatljiv, dok su zvaničnici Trampove administracije pozvali sve strane da se uzdrže od nasilja.

Kineski državni mediji u utorak su citirali neimenovanog zvaničnika Ministarstva spoljnih poslova koji je "odbacio aroganciju i pristrasnost" pojedinih američkih političara i dodao da je Mekonelova izjava poslala demonstrantima "pogrešan signal".

Ministarstvo je kasnije, u saopštenju, pozvalo Vašington da se ne meša u unutrašnja pitanja Kine, nakon što su još neki članovi Kongresa, među kojima i predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi, osudili "nasilne poteze" policije protiv učesnika protesta u Hong Kongu.

XS
SM
MD
LG