Linkovi

Policija suzavcem i vodenim topovima na demonstrante u Hong Kongu


Policija je bacala suzavac na demonstrante i pokušala da ih rastera vodenim topovima
Policija je bacala suzavac na demonstrante i pokušala da ih rastera vodenim topovima

Policija u Hong Kongu ispalila je suzavac i vodene topove na demonstrante koji su gađali policajce ciglama. Ovo je drugi dan protesta i sukoba antivladinih demonstranata i policije.

Policija je prvi put upotrebila i vodene topove da rastera demonstrante. Na subotnjem protestu uhapšeno je 29 osoba, dok je od početka protesta u junu ukupno pritvoreno više od 700 demonstranata.

Železnica u Hong Kongu MTR obustavila je neke vozove kako bi sprečila ljude da se okupljaju, ali desetine hiljada demonstranata je i dalje na ulicama.

Antivladini protesti u subotu i nedelju u Hong Kongu ponovo su postali nasilni nakon serije mirnih šetnji.

Protesti su počeli u junu, a demonstranti su tražili od uprave Hong Konga da poništi predlog zakona o ekstradiciji optuženih za krivična dela Kini. Predlog zakona je suspendovan, ali ne i poništen.

Ovo je najveća politička kriza u azijskom finansijoskom centru od povratka bivše britanske kolonije Hong Konga pod upravu Kine 1997.

Demonstranti se bore protiv erozije principa "jedne zemlje, dva sistema" kojim je Hong Kong vraćen Kini uz obećanje da će omogućiti slobode koje ne postoje u Kini.

Demonstracije u Hong Kongu su izazov za Peking koji želi da ih primiri pred 70. godišnjicu Komunističke partije 1. oktobra.

Peking je poslao jasnu poruku da je moguća snažna intervencija. Istovremeno, paravojne snage održavaju svoje vežbe na granici.

XS
SM
MD
LG