Linkovi

Demonstranti u Hong Kongu upali u tržni centar, pocepali kinesku zastavu


Police officers at Sha Tin Station in Hong Kong, Sept. 22, 2019.
Police officers at Sha Tin Station in Hong Kong, Sept. 22, 2019.

Demonstranti u Hong Kongu demolirali su stanicu metroa i upali u tržni centar u naselju Ša Tin, gde su razbijali izloge i išarali sprejevima a zatim iscepali kinesku zastavu, tokom još jednog vikenda pro-demokratskih demonstracija.

U tržnom centru Nju Taun Plaza u nedelju su se okupile hiljade ljudi. Policija je zatvorila centar i ispalila suzavac na demonstrante, koji su preko puta ulice podigli barikade i zapalili ih.

Demonstranti su zapalili barikade preko puta tržnog centra u gradu Ša Tin na istoku Hong Konga, 22. septembra 2019.
Demonstranti su zapalili barikade preko puta tržnog centra u gradu Ša Tin na istoku Hong Konga, 22. septembra 2019.

U međuvremenu, Hong Kong je ograničio autobusima i vozovima pristup aerodromu, u nameri da se izbegnu anti-vladini protesti kod jedne od najprometnijih vazdušnih luka na svetu.

"Na društvenim mrežama su upućeni pozivi da se koriste lažne avio-karte ili lažne informacije o rezervisanim kartama da bi se ušlo u zgrade terminala. Uprava aerodroma podseća da takvo ponašanje može da predstavlja falsifikovanje", upozorila je demonstrante uprava.

U subotu, policija je ispalila suzavac na demonstrante koji su demolirali lokalnu metro stanicu.

Višemesečni, anti-vladini protesti izbili su zbog predloga zakona koji bi dozvolio da neki osumnjičeni za krivična dela u Hong Kongu budu izručeni Kini. Zakon o ekstradiciji je povučen ali su se demonstracije nastavile a zahtevi su prošireni i sada, demonstranti traže da se lideri Hong Konga biraju na direktnim izborima a lokalna policija pozove na odgovornost zbog ponašanja prema učesnicima protesta.

Više od 1.300 ljudi je uhapšeno od izbijanja protesta početkom juna.

XS
SM
MD
LG