Linkovi

Hong Kong na "ivici potpunog kolapsa"


Sukob demonstranata i policije na Kineskom univerzitetu u Hong Kongu, 12. novembar 2019. (Foto: Reuters/Tyrone Siu)
Sukob demonstranata i policije na Kineskom univerzitetu u Hong Kongu, 12. novembar 2019. (Foto: Reuters/Tyrone Siu)

Policija u Hong Kongu ispalila je u utorak suzavac na prodemokratske demonstrante u centralnoj finansijskoj četvrti i na drugoj strani luke, dok policijski zvaničnici ističu da je grad zbog nemira "na ivici potpunog kolapsa".

Novi sukobi izbili su dan nakon što je policija pucala na jednog učesnika protesta, dok je jedan čovek posut benzinom i zapaljen, što je među najgorim nasilnim incidentima u Hong Kongu u poslednjih više decenija.

Više od hiljadu demonstranata, mnogi sa maskama, protestovalo je drugi dan zaredom u finansijskoj četvrti, a blokirani su i putevi oko nekih od najviših solitera u gradu i najskupljih nekretnina.

Nakon što su protesti završeni, policija je ispalila suzavac na demonstrante koji su odbili da se raziđu, a uhapšeno je i više od deset osoba.

Blokade u Hong Kongu
Blokade u Hong Kongu

Policija je saopštila da su maskirani "buntovnici" počinili "ludačka" dela, da su bacali đubre i bicikle na prugu podzemne železnice i na vodove i da su paralisali saobraćaj u bivšoj britanskoj koloniji. Na jednom video snimku, aktivisti sa nadvožnjaka bacaju teške objekte na automobile.

"Naše društvo je gurnuto na ivicu potpunog kolapsa", saopštio je na konferenciji za novinare visoki policijski zvaničnik Kong Ving-čung, aludirajući na dvodnevno nasilje.

Sukobi su izbili i na nekoliko drugih mesta, kod Gradskog i Kineskog univerziteta, gde su učesnici protesta bacali Molotovljeve koktele i cigle na policiju. Policajci su ispalili suzavac i gumene metke na demonstrante.

Studenti u šlemovima i gas maskama podigli su i barikade oko Gradskog univerziteta, dok su aktivisti postavili cigle i Molotovljeve koktele na mostove i druge prilaze.

Demonstranti protestuju od juna zbog, kako veruju, mešanja Pekinga u slobode koje su građanima Hong Konga garantovane u okviru pravila "jedna zemlja, dva sistema", uspostavljenog posle povratka kineske uprave 1997. godine. Nezadovoljstvo demonstranata podstakle su i oštre policijske mere, usmerene protiv učesnika protesta.

Kina demantuje optužbe i tvrdi da zapadne zemlje, među kojima i Britanija i Sjedinjene Države, podstiču nemire.

Vašington je u ponedeljak osudio "neopravdanu upotrebu smrtonosne sile" u Hong Kongu i pozvao policiju i civile da rade na smirivanju situacije.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG