Linkovi

Hong Kong: Policija koristila suzavac u razbijanju protesta


Policija Hong Konga na ulicama tog grada (Foto: REUTERS/Willy Kurniawan)
Policija Hong Konga na ulicama tog grada (Foto: REUTERS/Willy Kurniawan)

Policija Hong Konga upotrebila je suzavac u razbijanju antivladinih protesta – čiji su učesnici na policajce bacali Molotovljeve koktele i cigle. U istom danu kineske vlasti oslobodile su službenika Britanskog konzulata – čije pritvaranje je dodatno pojačalo napetosti.

Na gradskim ulicama se tokom protesta okupilo više hiljada građana koji su sa sobom nosili suncobrane. Nema zvaničnih izveštaja o povređenim osobama.

Vlasti Hong Konga su u saopštenju navele da su demonstranti predstavljali opasnost na gradskim ulicama.

“Nakon ponavljanih upozorenja policija je upotrebila suzavac i minimalnu silu kako bi udaljila demonstrante", navedeno je u policijskom saopštenju.

Saobraćaj na aerodromu, putevima i prugama funkcioinisao je redovno.

U međuvremenu iz pritvora je oslobođen Sajmon Čeng, službenik britanskog Konzulata. Bio je petnaest dana u pritvoru zbog toga što je, prema tvrdnjama kineskih vlasti u kineskom gradu Šenženu narušio pravila javne sigurnosti.

Policija je saopštila da je oslobođen u subotu, kako je prethodno i bilo predviđeno, kao i da se vodilo računa o poštovanju njegovih prava. Takođe, policija je objavila da je Čeng priznao delo koje mu se stavlkja na teret - što je jedan od uobičajenih navoda kineske policije.

Čeng se, u međuvrenu vratio u Hong Kong, objavila je njegova porodica na društvenoj merežin Fejsbuk.

Protesti u Hong Kongu, nekadašnjoj britanskoj koloniji vraćenu pod kontrolu Kine 1997. godine otpočeli su usled nezadovljstva građana Predlogom zakona o ekstradikciji po kom bi osobe optužene za kriminal mogle biti izručivane Kini.

Prerasli su u proteste protiv vlasti koje su pod kontrolom zvaničnog Pekinga, tražeći da se u potpunosti primenjuje princip “jedna zemlja dva sistema” – od trenutka kada je Hong Kong vraćen pod kontrolu Kine. Tim principom Hong Kongu trebalo je da bude garantovana autonomija u okviru kineskog jednopartijskog komunističkog sistema.

Protesti u Hong Kongu traju od juna i do sada su ulična okupljanja građana više puta eskalirala u nemire i sukobe građana i policije.

XS
SM
MD
LG