Linkovi

SAD spreme za ponovne razgovore sa Severnom Korejom


Specijalni izaslanik SAD za Severnu Koreju, Stefen Biegun, levo, pozira pred fotoreporterima sa svojim južnokorejskim kolegom Li Do Hunom tokom sastanka u Ministarstvu spoljnih poslova u Seulu, Južna Koreja, 21. avgusta 2019.

Izlaskanik SAD za Severnu Koreju, Stefen Biegan rekao je da je Trampova administracija spremna da obnovi zastale pregovore o severnokorejskom nuklearnom programu.

Govoreći u sredu u Seulu, gde se sastao sa južnokorejskim zvaničnicima, Biegan je rekao da su Sjedinjene Države "spremne na angažman čim stigne odgovor od naših kolega iz Severne Koreje".

Predsednik Donald Tramp napisao je na tviteru ranije ovog meseca da je primio pismo od severnokojreskog lidera Kim Džong Una u kome on izražava želju "da se sastane i započne pregovore", nakon okončanja združenih vojnih vežbi Južne Koreje i Sjedinjenih država, koje su završene u utorak.

Severna Koreja smatra vojne vežbe kao pretnju po svoj opstanak, a od kraja prošlog meseca izvela je šest proba balističkih raketa za koje je Kim rekao da su odgovor na vojne vežbe.

Državni sekretar SAD Majk Pompeo rekao je u utorak da je zabrinut zbog poslednjih raketnih proba, za razliku od Trampa koji je umanjivao njihov značaj.

"Voleo bih da nisu" lansirali rakete, rekao je prvi diplomata SAD za CBS njuz.

Dva poslednja projektila, lansirana prošlog petka, letela su 230 kilometara pre nego što su pala u teritorijalne vode Severne Koreje, ali, da su usmereni drugačije, mogli bi da stignu do Južne Koreje kao i do američkih trupa i civila koji tamo žive.

Tramp je takođe izrazio svoje nezadovoljstvo, ali ne zbog severnokrejskih testova raketa, već zbog cene vojnih vežbi sa Seulom.

Upitan o testovima raketa, Tramp je rekao novinarima: "Nemam problem. To su rakete kratkog dometa."

Tramp je rakete nazvao "malima". Rekao je ranije ovog meseca da mu je Kim poslao "zaista divno pismo" koje uključuje "malo izvinjenje" zbog izvođenja raketnih proba.

Lider SAD izrazio je nadu da će se postići denuklearizacija Pjongjanga do kraja njegovog prvog mandata u Beloj kući, koji se završava u januaru 2021.

Pompeo je rekao u intervjuu za CBS, međutim, da se Sjedinjene Države i Severna Koreja "nisu vratile za pregovarački sto onoliko brzo koliko je bilo očekivano" kako bi se nastavili nuklearni razgovori.

Pompeo je rekao da su SAD znale "da će biti džombi na putu" tokom pregovora.

"Nadamo se da će predsedavajući Kim doći za pregovarački sto i da ćemo postići bolji rezultat" od zadržavanja severnokorejskog nuklearnog arsenala, rekao je on.

"To bi bilo bolje za severnokorejski narod", zaključio je Pompeo. "To bi bilo bolje za svet".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG