Linkovi

Nove raketne probe Severne Koreje


Građani na seulskoj Železničkoj stanici u Južnoj Koreji gledaju vesti o lansiranju rakete u Severnoj Koreji (Foto: AP Photo/Lee Jin-man)

Severna Koreja ispalila je dva projektila u more kod svoje istočne obale, saopštila je vojska Južne Koreje.

"Naša vojska prati kretanje Severa u slučaju dodatnih lansiranja i spremna je za svaku eventualnost", dodaje se u saopštenju južnokorerjske vojske. Rakete su letele oko 380 kilometara na maksimalnoj visini od 97 kilometara, navedeno je u saopštenju.

Severnokorejski lider Kim Džong Un tokom lansiranja projektila
Severnokorejski lider Kim Džong Un tokom lansiranja projektila

Vlada Japana saopštila je da rakete nisu izazvale štetu i da nisu pale u japanske teritorijalne vode.

Prethodnih sedam raketnih proba u tokom intervalu od mesec dana tumačene su kao izraz protesta Severne Koreje zbog desetodnevne američko-južnokorejske vojne vežbe – koje su u međuvremenu okončane.

Severnokorejske vlasti nisu objavile konkretan povod raketne probe – osim što su kritikovale državnog sekretara SAD Majka Pompea koji je rekao da će toj zemlji biti uvedene najteže sankcije do sada ukoliko severnokorejski vođa Kim Džong Un ne odluči da denuklearizuje zemlju.

Bilateralni američko-severnokorejski razgovori su u zastoju od neuspeha drugog samita između američkog predsednika Donalda Trampa i Kim Džong Una u Hanoju u februaru. Dva lidera su se ponovo srela u junu na granici u demilitarizovanoj zoni koja deli Severnu i Južnu Koreju od kraja Korejskog rata 1950-1953.

Na tom sastanku je dogovoreno da se ponovo pokrenu razgovori o severnokorejskom nuklearnom programu, nešto više od godinu dana posle prvog samita Tramp-Kim u Singapuru, ali razgovori još nisu počeli.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG