Linkovi

SAD ipak zabrinute zbog severnokorejskih raketnih testova


Severnokorejski raketni test
Severnokorejski raketni test

Američki državni sekretar Majk Pompeo rekao je u utorak da je zabrinut zbog severnokorejskih raketnih testova poslednjih nedelja, uprkos tome što je predsednik Donald Tramp pokušao da umanji njihov značaj.

"Voleo bih kada ne bi lansirali rakete", rekao je Pompeo za televiziju "Si-Bi-Es njuz".

Severna Koreja je od kraja prošlog meseca šest puta testirala rakete kratkog dometa zbog, kako je rekao sevenokorejski lider Kim Džong Un, zajedničkih američko-južnokorejskih vojnih vežbi koje Pjongjang smatra pretnjom.

Dve rakete, koje su ispaljene prošlog petka, letele su 230 kilometara i mogle su da dosegnu Južnu Koreju i američke snage stacionirane u toj zemlji.

Kim je rekao da bi pregovori o denuklearizaciji sa Sjedinjenim Državama mogli da se nastave po okončanju vojnih vežbi krajem meseca, ali je odbacio mogućnost novih razgovora sa Južnom Korejom.

Tramp je takođe izrazio nezadovoljstvo situacijom na Korejskom poluostrvu, ali ne zbog severnokorejskih raketnih testova, već zbog troškova vojnih vežbi sa Seulom.

Na pitanje da prokomentariše raketne testove, Tramp je novinarima rekao: "Ja nemam problem sa tim. To su rakete kratkog dometa".

Prethodno je rekao da mu je Kim poslao "veoma lepo pismo" sa "malim izvinjenjem" zbog raketnih proba.

Trampov državni sekretar je u intervjuu za ""Si-Bi-Es njuz" priznao da se Sjedinjene Države i Severna Koreja "nisu vratili za pregovarači sto onoliko brzo koliko se administracija nadala", ali da je Vašington bio svestan da će biti "prepreka" u pregovorima.

Američki državni sekretar Majk Pompeo u studiju televizije "Si-Bi-Es-njuz"
Američki državni sekretar Majk Pompeo u studiju televizije "Si-Bi-Es-njuz"

"Nadamo se da će se predsedavajući Kim vratiti za sto da bi dobio bolji ishod od zadržavanja nuklearnog arsenala. To bi bilo bolje za severnokorejski narod i za svet", naglasio je Pompeo.

XS
SM
MD
LG