Linkovi

Severna Koreja: Izjava Pompea komplikuje razgovore


Državni sekretar Majk Pompeo maše okupljenima pre govora na 101. Nacinalnoj konvenciji Američke lige u Indijanapolisu, 27. avgusta 2019.

Nedavne izjave državnog sekretara SAD Majka Pompea o "preispoljenom ponašanju Severne Koreje" učiniće razgovore sa Sjdinjenim Državama komplikovanijim, citirala je severnokorejska novinska agecnija KCNA svog ministra spoljnih poslova Čoe Son Huia.

"Uviđamo da preispoljeno ponašanje Severne Koreje ne može biti ignorisano", rekao je Pompeo u četvrtak, govoreći na Nacionalnoj konvenciji Američke lige u državi Indijana u SAD.

Pompeovi komentari su nerazumni i provokativni, rekao je Čoe, prema novinskoj agenciji.

"Pompeo je preterao u svom izražavanju i učinio otvaranje očekivanih pregovora DPRK-SAD na radnom nivou komplikovanijim", rekao je Čoe u izjavi.

Zahuktavanje kritika

Čoe je takođe upozorio da očekivanja Severne Koreje po pitanju razgovora sa Sjedinjenim Državama postepeno nestaju i da je zemlja gurnuta u ponovno razmatranje svih mera.

"Za SAD je bolje da ne stavljaju dalje naše strpljenje na probu takvim ocenama koje nas iritiraju, ukoliko ne žele da se kasnije gorko kaju", rekao je Čoe.

Severna Koreja zaoštrila je kritike upućene na Pompeov račun u poslednje vreme, nazivajući ga "zadrtim otrovom", uzrokujući sumnje po pitanju obnove razgovora.

Pregovori koji imaju za cilj razmontiravanje nuklearnog i raketnog programa Severa zapeli su nakon neuspeha drugog samita između predsednika SAD Donalda Trampa i severnokorejskog lidera Kim Džong Una u februaru u glavnom gradu Vijetnama, Hanoju.

Tramp j Kim sastali su se ponovo u junu na granici između dve Koeje i saglasili se da ponovo otvore pregovore na radnom nivou, ali se to nije dogodilo.

Korejci: Zamenite Pampea

Od samita u Vijetnamu, Severna Koreja zahtevala je da Pomeo bude zamenjen "zrelijom" osobom, dok se odnos hvaljenja gradi između Trampa i Kima.

Severna Koreja ispalila je seriju kratkodometnih raketa tokom poslednjih nedelja u znak protesta zbog zajedničkih vojnih vežbi SAD i Južne Koreje i prihvatanja novog oružja, što je iskomplikovalo ponovno započinjanje razgovora.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG