Linkovi

Vodeći republikanci podržavaju Trampa u osporavanju Bajdenove pobede


Lider republikanske većine u Senatu Mič Mekonel obraća se novinarima posle sastanka iza zatvorenih vrata na kojem je Republikanska konferencija održala izbore za lidere, na Kapitol hilu u Vašingtonu, 10. novembra 2020. (Foto: AP)
Lider republikanske većine u Senatu Mič Mekonel obraća se novinarima posle sastanka iza zatvorenih vrata na kojem je Republikanska konferencija održala izbore za lidere, na Kapitol hilu u Vašingtonu, 10. novembra 2020. (Foto: AP)

Ključni republikanski lideri u Vašingtonu priklonili su se predsedniku Donaldu Trampu u njegovoj teškoj pravnoj borbi kako bi pokazali da je prevara u vezi sa brojanjem glasova dovoljno raširena da bi se poništila projektovana pobeda demokrate Džoa Bajdena na predsedničkim izborima u SAD.

Bajden je rekao da je to što Tramp nije priznao izborne rezultate "sramota". Dodao je da još nije razgovarao sa liderom većine u senatu Mičom Mekonelom, koji tek treba da prizna Bajdenovu pobedu.

"Mislim da je cela Republikanska stranka dovedena u položaj, sa nekoliko značajnih izuzetaka, da ih je aktuelni predsednik blago zaplašio. Ali istovremeno je samo jedan predsednik, on je predsednik, imaćemo Elektorski koledž - oni će doneti presudu u decembru", rekao je Bajden novinarima u Vilmingtonu, Delaver.

Nekoliko sadašnjih republikanskih zakonodavaca i šira lista bivših republikanskih zvaničnika priznaju Bajdenovu pobedu na prošlonedeljnim nacionalnim izborima.

Ali Mekonel, zajedno sa liderom republikanske manjine u Predstavničkom domu Kevinom Mekartijem, rekao je da Tramp ne mora da prizna izbore dok njegova kampanja podnosi tužbe navodeći nepravilnosti prilikom glasanja i brojanja glasova.

"Sve dok Elektorski koledž ne glasa, svako ko se kandiduje za svoju funkciju može iscrpiti svoje rezerve u vezi sa brojanjem pred bilo kojim sudom odgovarajuće jurisdikcije", rekao je Mekonel novinarima u utorak. "Nije neobično. Ne bi trebalo da bude alarmantno".

"U jednom trenutku, konačno ćemo saznati ko je potvrđen u svakoj od ovih država, a Elektorski koledž će odrediti pobednika“, rekao je Mekonel. "I ta osoba će položiti zakletvu 20. januara".

Na pitanje u utorak u Stejt departmentu da li bi sarađivao sa timom izabranog predsednika Bajdena na tranziciji, državni sekretar Majk Pompeo rekao je novinarima: "Uslediće nesmetan prelazak na drugu Trampovu administraciju".

Do sada je Tramp izgubio prvih pet parnica o kojima je odlučivano, dok bi možda o još desetak sudija trebalo da odlučuju širom zemlje. Politički analitičari kažu da čak i ako Tramp bude uspešan u nekim od preostalih tužbi, ukupan broj glasova koji bi se promenio u nekolicini država ne bi poništio Bajdenovu pobedu.

Pobednički trend Bajdena u trci za zvanje 46. predsednika zemlje postao je očigledan 7. novembra, kada se ishod u istočnoj državi Pensilvanija naklonio u njegovu korist, dajući mu više od 270 glasova potrebnih u Elektorskom koledžu, koji odlučuje o ishodu predsedničkih izbora u SAD , a ne direktno glasanje građana.

Lider demokratske manjine u Senatu Čak Šumer predvideo je da će predsednikovi pravni napori malo toga doneti.

"Ne pogrešite u vezi s tim - da ovo nije jedna država u kojoj postoji razlika od 537 glasova", kao što je bilo na Floridi tokom spornih izbora 2000. godine, rekao je demokratski zakonodavac novinarima u utorak.

"To su mnoge države u kojima postoji desetine hiljada glasova", rekao je Šumer. "A republikanci nemaju pravni slučaj. Politički su izbezumljeni. Ali to im neće doneti nikakav uspeh na sudovima".

Do sada Tramp nije priznao poraz niti je pozvao Bajdena da razgovara o spornim izborima. Umesto toga, američki lider, koji je sada verovatno treći predsednik u poslednje četiri decenije koji je izgubio kandidaturu za reizbor nakon jednog mandata u Beloj kući, objavio je niz zahteva na Tviteru, tvrdeći da je bilo izborne prevare.

"POGLEDAJTE ZLOUPOTREBE U BROJANJU GLASOVA I, KAO I U VEZI SA RANOM VAKCINOM, SETITE SE DA SAM VAM TAKO REKAO", napisao je Tramp velikim slovima u utorak ujutro.

"DOGAĐA SE VELIKI NAPREDAK. REZULTATI POČINJU DA PRISTIŽU NAREDNE NEDELJE. UČINIMO AMERIKU PONOVO VELIKOM", naveo je u drugom tvitu.

Republikanski senator Mit Romni iz Jute, koji je 2012. izgubio predsedničku trku od bivšeg predsednika Baraka Obame, kao i nekolicina drugih republikanskih zakonodavaca, čestitali su Bajdenu, ali većina je ili ohrabrila Trampove izazove ili ostala nema povodom Bajdenove pobede.

Lider senatske manjine Kevin Mekarti rekao je za Foks njuz u nedelju:

"Imali smo najkonkurentniju predsedničku trku u našoj modernoj istoriji. Zbog toga treba prebrojati svaki glas, svako ponovno prebrojavanje da se obavi, i treba čuti svaki prigovor".

Drugi pristalica Trampa senator Lindzi Grejem iz Južne Karoline, rekao je:

"Ovo su sporni izbori. Mediji ne odlučuju ko će postati predsednik, da je tako, nikad više ne biste imali republikanskog predsednika".

"Ne priznajte, gospodine predsedniče, borite se žestoko“, rekao je Grejem za Fok njuz.

Sekretar za pravosuđe Vilijam Bar ovlastio je 92 federalna tužioca širom zemlje da podnose verodostojne tužbe za nezakonito postupanje, iako se do danas nisu pojavili navodi o nepravilnostima koji j bi promenili rezultat izbora.

Otprilike desetak republičkih državnih tužilaca izjavilo je da podržavaju pravni napor koji se čeka pred Vrhovnim sudom SAD da se u Pensilvaniji iz brojanja izbace glasački listići koji su primljeni posle dana izbora 3. novembra. Ali mali broj glasova koji bi time mogao biti pogođen ne bi bio dovoljan da promeni ishod u toj državi.

U Džordžiji je Bajdenovo vodstvo od 12.293 glasa nad Trampom dovoljno tesno da će biti izvršeno ponovno brojanje glasova. Međutim, državni sekretar Džordžije Bred Rafensperger, najviši zvaničnik za izbore u državi, naglasio je da je malo verovatno da će se tamo promeniti ishod.

Neki republikanci koji više nisu na funkciji pozivali su Trampa da prihvati realnost svog gubitka.

Grupa od 31 bivšeg republikanskog člana Kongresa - mnogi od njih glasni kritičari predsednika - osudila je Trampove navode o prevari u otvorenom pismu koje ga je pozvalo da prizna.

Četiri bivša sekretara za unurašnju bezbednost - republikanci Tom Ridž i Majkl Čertof i demokrate Dženet Napolitano i Džej Džonson - rekli su da Trampove pravne tvrdnje ne bi trebalo da odlažu Bajdenov transfer vlasti, koji će, osim ako Tramp ne preokrene ishod, biti ozvaničen kada Bajden bude inaugurisan 20. januara.

"U svakom verodostojnom pogledu, državni izborni službenici bili su marljivi prilikom sprovođenja fer, leglnog i pouzdanog glasanja - od okruga po okruga, od države do države", sapštilo je četvoro bivših sekretara za unutrašnju bezbednost u otvorenom pismu.

"Predsedniku Trampu se obezbeđuje korist od poštenog procesa i pravo na podnošenje pravnih tužbi i zahtevanje ponovnog brojanja u određenim državama, ali njegova pravne tvrdnje ne mogu i ne smeju sprečiti početak procesa tranzicije".

Bajden je počeo da planira rane dane na funkciji svoje administracije, posebno kako da zaustavi pandemiju koronavirusa koja je prema Univerzitetu Džons Hopkins izazvala smrt više od 238.000 Amerikanaca.

Dok je proglašavao pobedu u subotu uveče, rekao je:

"Vreme je da se ukloni oštra retorika, da se snizi temperatura, da se ponovo vidimo, da ponovo čujemo jedni druge".

Povezani članci

XS
SM
MD
LG