Linkovi

Trampova kampanja tuži Pensilvaniju, traži da se ne proglasi rezultat


Tramp u svom izbornom štabu u Arlingtonu, Virdžiniji 4. novembra 2020.
Tramp u svom izbornom štabu u Arlingtonu, Virdžiniji 4. novembra 2020.

Kampanja predsednika SAD Donalda Trampa podnela je tužbu federalnom sudu Pensilvanije i traži da sud zaustavi proglašenje Džoa Bajdena pobednikom u toj državi.

U tužbi se tvrdi da sistem glasanja poštom u Pensilvaniji nije bio transparentan i da nije podlegao proverama kakve su sprovođene tokom glasanja na biračkom mestu. Trampova kampanja tvrdi da su zvaničnici u Pensilvaniji time prekršili ustav.

Tužba je podneta protiv državne sekretare Pensilvanije​ Keti Bukvar i izbornih komisija u demokratskim okruzima u Filadelfiji i Pitsburgu.​ Republikanci u Pensilvaniji su odvojeno podneli tužbe i traže istragu o izborima, kao i da izborni rezultat ne bude proglašen dok se istraga ne završi.

Predsednik je mesecima unazad pokušavao da podrije legitimitet izbora, optužbama da je posredi prevara, ali za to nikada nije izneo dokaze.

Ipak, posle proglašenja Bajdena pobednikom predsedničkim izbora, Trampova kampanja najavila je tužbe protiv saveznik država u nadi da će promeniti ishod izbora.

Tužbe su već odbačene u Džordžiji i Mičigenu,

U SAD neki od kandidata postaje predsednik kada sakupi 270 elektorskih glasova, a pobednik se proglašava na osnovu projekcija. Elektorski koledž zaseda 14. decembra kada se formalno i bira predsednik Amerike.

Edvard Foli sa Univeziteta u Ohaju kaže da je nemoguće zaustaviti sertifikovanje rezultata u Pensilvaniji, a da se ne promeni zakon. Napominje da bi na takve pokušaje demokratski guverner Pensilvanije sigurno stavio veto.

XS
SM
MD
LG