Linkovi

Bajden: Ništa neće zaustaviti prenos vlasti u SAD


Novoizabrani američki predsednik Džo Bajden govori na konferenciji za novinare u Vilmingtonu, u Delaveru, 10. novembar 2020. ( Foto: Rojters/Jonathan Ernst)
Novoizabrani američki predsednik Džo Bajden govori na konferenciji za novinare u Vilmingtonu, u Delaveru, 10. novembar 2020. ( Foto: Rojters/Jonathan Ernst)

Novoizabrani američki predsednik Džo Bajden rekao je u utorak da ništa neće zaustaviti prenos vlasti u zemlji posle njegove pobede na izborima.

"Nastavićemo da sastavljamo našu administraciju, Belu kuću i da razmatramo koga ćemo da izaberemo za položaje u kabinetu, i ništa neće to zaustaviti", naglasio je Bajden.

Bajden je u govoru u Delaveru dodao da je proces tranzicije u toku uprkos odbijanju predsednika Donalda Trampa da prizna rezultate izbora. Poručio je i da je Trampovo odbijanje da prizna poraz "posramljujuće", ali da neće uticati na njegove planove za tranziciju.

"Na kraju dana, sve će se rešiti 20. januara (dan inauguracije) i do tada se nadam i očekujem da američki narod zna i razumije da je došlo do prenosa vlasti", naglasio je Bajden.

Bajden, koji je protekle subote proglašen pobednikom izbora, ocenio je da tranzicija može da bude obavljena bez federalnih sredstava, ali da bi bilo korisno da dobija dnevne obaveštajne izveštaje.

Predsednik Tramp tvrdi da su izbori pokradeni, a njegova administracija još nije počela sa procesom predaje vlasti Bajdenovom timu.

Vladina agencija u Vašingtonu koja je zadužena za proces predaje vlasti-Uprava za opšte poslove (GSA) bi trebalo da formalno prizna Bajdena kao novog predsednika i počne proces tranzicije koji obično traje do inauguracije novog predsednika 20. januara. Uobičajeno je da krene sa procesom kada se proglasi pobednik.

Govoreći o procesu tranzicije Majk Pompeo, državni sekretar, izjavio je da je uveren da taj postupak proteći, kako se izrazio, glatko.

Proces tranzicije će proteći glatko: Majk Pompeo
Proces tranzicije će proteći glatko: Majk Pompeo

"Tranzicija do naredne Trampove administracije će proteći glatko", rekao je Pompeo na konferenciji za medije Stejt departmenta.

"Prebrojaćemo sve glasove. Svet treba da bude uveren da će sprovedena tranzicija doprineti da Stejt department bude podjednako uspešan danas - kao i tik nakon podneva 20. januara kada se okonča inauguracija predsednika koji će biti na funkciji", rekao je Pompeo dok svetski lideri, među kojima i britanski premijer Boris Džonson, čestitaju Bajdenu pobedu.

Komentarišući Pompeovu izjavu, Bajden je rekao da je "cela Republikanska stranka, uz nekoliko izuzetaka, blago zastrašena aktuelnim predsednikom, ali da može da postoji samo jedan predsednik".

Lider republikanske većine u Senatu Mič Mekonel, koji takođe nije priznao Bajdenovu pobedu, rekao je da smatra da će tranzicija biti neometana.

"Proći ćemo kroz ovaj period i pobednik će položiti zakletvu 20. januara 2021. godine, kao što je to bio slučaj svake četiri godine od 1793.", rekao je Mekonel i dodao: "Po svemu sudeći će biti sudskih sporova, zatim će se sastati elektorski koledž, a onda ćemo imati inauguraciju".

Emili Marfi, direktorka Agencije u čijoj je nadležnosti proces tranzicije koju je postavio Donald Tramp, odbija da ga otpočne.

Agencija Rojters izvestila je da Bajden i njegov tim zbog toga razmatraju pokretanje sudskih procesa protiv Uprave.

Portparolka Uprave je rekla da neće početi proces tranzicije sve dok Bajdenova pobeda ne bude i pravno potvrđena, ali nije jasno kada bi to moglo da bude jer u nekim državama i dalje traje brojanje glasova.

Emili Marfi, direktorka Uprave za opšte poslove
Emili Marfi, direktorka Uprave za opšte poslove

Ishod izbora, međutim, nije toliko neizvestan, a mediji su u subotu proglasili Bajdenovu pobedu na osnovu svojih projekcija.

Tramp odbija da prizna poraz na izborima, a njegova kampanja je podnela tužbe protiv saveznih država i tvrdi da je glasanje i brojanje glasova bilo neregularno, iako nisu izneli dokaze za to.

Tramp se nada da će uz pomoć tužbi uspeti da preokrene ishod izbora.

Lider republikanca u Senatu Mič Mekonel je ocenio da Tramp ima "stoprocentno pravo da traži da se istraže potencijalne neregularnosti i da iscrpi sve pravne opcije"

Za to vreme, izabrani predsednik i potpredsednica SAD, Džo Bajden i Kamala Haris, počeli su sa realizacijom svojih planova i održali sastanak sa grupom eksperata o tome kako da se zaustavi širenje koronavirusa.

Bajdenova kampanja takođe traži način da sarađuje sa Trampovom administracijom u procesu tranzicije vlasti.

Džen Psaki iz Bajdenovog tranzicionog tima napisala je na Tviteru da "američka nacionalna bezbednost i ekonomski interesi zavise od federalne vlade i njene spremnosti da pokaže da poštuje volju naroda i krene u mirnu tranziciju vlasti".

Šta radi Uprava za opšte poslove?

Kada se pobednikom proglasi neki od kandidata, Uprava za opšte poslove treba da obezbedi podršku tranzicionom timu novog predsednika - od kancelarija, računara, do plata i službenih imejl adresa. Sve to će ove godine koštati 9,9 miliona dolara.

Takođe, zvaničnici Bajdenove administracije treba da predaju dokumente o svojim finansijama i popune formulare o sukobu interesa, pre nego što stupe na dužnost u bilo kojoj vladinoj agenciji.

Nevladina organizacija Centar za predsedničku tranziciju takođe je apelovao na Trampovu administraciju da odmah krene u proces predaje vlasti.

"Kampanja je bila žestoka, ali istorija je puna primera predsednika koji su i posle takve kampanje pomagali svojim političkim protivnicima", navodi se u saopštenju.

XS
SM
MD
LG