Linkovi

Svetski lideri čestitaju Bajdenu prognoziranu pobedu na predsedničkim izborima u SAD


Marijen Henau iz američke države Konektikat proslavlja pobedu Džoa Bajdena i Kamale Haris ispred američke ambasade u Berlinu, pored Brandenburške kapije, 7. novembra 2020. (Foto: AP)
Marijen Henau iz američke države Konektikat proslavlja pobedu Džoa Bajdena i Kamale Haris ispred američke ambasade u Berlinu, pored Brandenburške kapije, 7. novembra 2020. (Foto: AP)

Čestitke lidera iz svih krajeva sveta počele su da stižu Džou Bajdenu, pošto su najveće amerićke i svetske medijske kuće, uključujući Glas Amerike, predvidele da će postati sledeći predsednik SAD.

Premijer Kanade Džastin Trudo bio je jedan od prvih koji je preko tvitera uputio najlepše želje.

“Čestitam Džo Bajden i Kamala Haris. Naše dve zemlje su bliski prijatelji, partneri i saveznici. Imamo jedinstven odnos na svetskoj sceni. Radujem se saradnji i nadogradnji tog odnosa sa vas dvoje”, napisao je Trudo.

Britanski premijer Boris Džonson takođe je uputio čestitu preko Tvitera, rekavši da su SAD najvažniji saveznik Velike Britanije i da se raduje bliskoj saradnji na zajedničkim prioritetima.

Nemačka kancelarka Angela Merkel poručila je da predviđa da će imati snažan odnos sa novom američkom administracijom.

“Radujem se budućoj saradnji sa predsednikom Bajdenom”, saopštila je Merkel, a na Tviteru objavio njen portparol Štefen Zajbert.

“Naše transatlantsko prijateljstvo je nezamenljivo, ukoliko želimo da izađemo na kraj sa velikim izazovima”.

Predsednik Francuske Emanuel Makron takođe je čestitao preko Tvitera rekavši:

“Pred nama je mnogo posla da bismo prevazišli današnje izazove. Hajde da radimo zajedno!”

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg tvitovao je:

“Znam da Džo Bajden snažno podržava našu Alijansu i radujem se bliskoj saradnji s njim. Snažan NATO je dobar i za Severnu Ameriku i za Evropu”.

Premijer Indije Narendra Modi čestitao je Bajdenu, takođe se obrativši na Tviteru:

“Kada ste bili potpredsednik, vaš doprinos jačanju indijsko američkih odnosa bio je ključan i nemerljiv. Radujem se što ćemo još jednom blisko sarađivati kako bismo podigli te odnose do još većih visina”.

Pakistanski premijer Imran Kan poručio je:

“Jedva čekam Globalni samit o demokratiji novoizabranog predsednika Bajdena i da radim sa njim na okončanju nezakonitih poreskih utočišta i skrivenog bogatstva korumpiranih lidera. Takođe ćemo nastaviti da radimo sa SAD na miru u Avganistanu i regionu”.

Iz Afrke, premijer Etiopije Abij Ahmed tvitovao je čestitku Bajdenu i novoizabranoj potpredsednici Kamali Haris, rekavši:

“Etiopija se raduje bliskoj saradnji s vama”.

Namibijski predsednik Hage Gejngob opisao je Bajdena u tvitu:

“Tokom naše borbe za slobodu, postao nam je poznat kao senator koji se protivio aparthejdu u Južnoj Africi i regionu. Radujem se saradnji sa Džoom Bajdenom na jačanju bilateralnih veza i multilateralizma za pravedniji svet”.

Predsednik Južnoafričke Republike Ciril Ramafoza takođe je čestitao Bajdenu i Haris preko Tvitera:

“Radujemo se saradnji s vama i produbljenju naših prijateljskih veza”.

S Bliskog istoka, i jordanski kralj Abdula uputio je čestitku Bajdenu i Haris:

“Radujem se saradnji s vama na daljem unapređenju čvrstog istorijskog partnerstva između Jordana i SAD, u interesu naših zajedničkih ciljeva, kao što su mir, stabilnost i prosperitet”.

Predsednik Iraka Barham Salih, nazvao je Bajdena “prijateljem i partnerom od poverenja u izgradnji boljeg Iraka".

"Radujemo se saradnji na postizanju zajedničkih ciljeva i jačanju mira i stabilnostiu na čitavom Bliskom istoku”, dodao je Salih.

XS
SM
MD
LG