Linkovi

Bajdenov tranzicioni tim ne gubi vreme


Pristalice bivšeg potpredsednika Džoa Bajdena na mitingu u Njujorku, 24. oktobra 2020.
Pristalice bivšeg potpredsednika Džoa Bajdena na mitingu u Njujorku, 24. oktobra 2020.

Tranzicioni tim Džoa Bajdena nije čekao proglašenje rezultata da bi se bacio na posao. Mnogo pre nego što je Bajden, u subotu, proglašen za pobednika predsedničkih izbora, njegov dugogodišnji savetnik Ted Kaufman, predvodio je aktivnosti da se osigura da bivši potpredsednik može da počne da sastavlja svoju vladu, u očekivanju pobede demokrata na izborima.

Kaufman je bivši senator iz Delavera koji je bio imenovan da popuni mesto otvoreno u Senatu kada je Bajden izabran za potpredsednika 2008. godine. Takođe je bio deo tranzicionog tima Baraka Obame 2008, i pomogao u pisanju zakona kojim je formalizovan proces predsedničke tranzicije.

Bajden je, još u aprilu, zatražio od Kaufmana da počne da radi na potencijalnoj tranziciji, ubrzo nakon što je bivši potpredsednik osigurao predsedničku nominaciju na kraju demokratskih stranačkih izbora, na kojima se takmičio veliki broj kandidata.

Tranzicija, čak i u uobičajenim okolnostima, može da bude veoma haotičan proces.

Pre nego što je u subotu objavljen rezultat predsedničke trke, zavladao je neobičan politički vakuum. Bajdenov tim je radio na nekim zadacima ali nije želeo da se bavi svim poslovima koje je bilo potrebno obaviti. Predsednik Donald Tramp je, bez dokaza, tvrdio da je "pokraden" na izborima.

Situacija je, bar donekle, podsećala na predsedničku trku 2000. godine i postizbornu pravnu bitku oko ponovnog brojanja glasova na Floridi. Posle više od mesec dana, spor između republikanca Džordža Buša mlađeg i demokrate Ala Gora odlučio je Vrhovni sud - zbog čega je period tranzicije skraćen na samo 39 dana pre inauguracije u januaru 2001.

Klej Džonson, koji je predvodio Bušov tranzicioni tim, kaže da Bajdenovi savetnici "nisu mogli da čekaju da budu sigurni da je novoizabrani predsednik - zaista novobizabrani predsednik".

Džonson kaže da mu se u junu 1999. godine - oko 17 meseci pre dana izbora 2000-te, Buš obratio sa predlogom da vodi mogući tranzicioni tim, pošto je gledao svog oca kako prolazi taj proces 11 godina ranije. Pre dana izbora, Buš je već izabrao Endija Karda da bude šef osoblja i tokom tranzicije i u Beloj kući.

Demokratski kandidat Al Gore i republikanski kandidat Džordž Buš pred početak prve predsedničke debate 2000.
Demokratski kandidat Al Gore i republikanski kandidat Džordž Buš pred početak prve predsedničke debate 2000.

Džonson je verovao da se njihove pripreme odvijaju i brže nego što je predviđeno, ali onda se dogodilo ponovno brojanje glasova.

Posle početnih desetak dana, Bušov potpedsednik Dik Čejni rekao je Džonsonu da počne da prikuplja novac i donosi odluke o osoblju, navodeći da će se trka rešiti "na ovaj ili onaj način."

Bušov tim nije mogao da sprovede FBI-jevu proveru potencijalnih članova Kabineta i drugih zvaničnika pošto zvanični pobednik nije bio proglašen. Umesto toga je koristio bivšeg pravnog savetnika Bele kuće iz vremena Reganove administracije da obavi intervjue kako bi otkrio potencijalne probleme koji bi mogli da se pojave prilikom provere biografije.

"Morate da pretpostavite da ste vi pobednik, a da opet ne budete arogantni u tome, ali bolje bi bilo da su radili tako vredno kao da su znali da je pobednik", kaže Džonson, misleći na Bajdenov tim.

Demokratski kandidat i novoizabrani predsednik Džo Bajden govori u Vilmingtonu u Delaveru, 6. novembra 2020.
Demokratski kandidat i novoizabrani predsednik Džo Bajden govori u Vilmingtonu u Delaveru, 6. novembra 2020.

Bajdenov izborni štab nije želeo da komentariše proces tranzicije. Njegovi najbliži saradnici kažu da će prioritet biti da se izabere šef osoblja Bele kuće, a zatim krene sa radom na formiranju tima zaduženog za suzbijanje epidemije koronavirusa.

Predsednik imenuje 4.000 saradnika a više od 1.200 njih mora da potvrdi Senat. To bi mogao da bude izazov za Bajden budući da će Senat možda ostati pod kontrolom republikanaca.

Proces tranzicije formalno počinje kada Uprava za opšte usluge (GSA) izabere pobednika na osnovu raspoloživih činjenica. Ta smernica je dovoljno neodređena da bi Tramp mogao da izvrši pritisak na direktora agencije da odloži taj proces.

Još nije jasno kada će se predsednik lično sastati sa Bajdenom. Obama se sastao sa Trampom manje od sedam dana posle izbora ali nije bilo spora oko toga da li je Tramp pobedio Hilari Klinton u izbornom koledžu.

Kada proces započne, Bajden će morati da se nosi sa koronavirusom, koji je usmrtio više od 230.000 Amerikanaca. Obećao je da će period tranzicije iskoristiti da se sastane sa guvernerima svih država i zamoli da uvedu nacionalnu obavezu nošenja maski. Takođe kaže da planira da, u slučaju guvernera koji se opiru tom predlogu, njih zaobiđe i razgovara sa lokalnim i zvaničnicima okruga o uvođenju tih pravila.

Još jedna ključna odluka biće uloga senatorke Kamale Haris, Bajdenove potpredsednice. Iz njenog štaba je nagovešteno da će Bajden uspostaviti radnu grupu Bele kuće za koronavirus, kao što je Tramp uradio, ali nije izvesno da li će zadužiti Haris da je vodi. Potpredsednik Majk Pens je na čelu sadašnje radne grupe Bele kuće.

Bajden je proveo dan u svojoj kući u Vilmingtonu sa članovima porodice i svojim glavnim savetnicima. Haris je blizu, i boravi sa porodicom u hotelu u Delaveru od izborne noći, a pridružila se Bajdenu dok se obraćao javnosti proteklih dana.

Senator iz Nju Džersija, Kori Buker, bivši Bajdenov predsednički rival, kaže da očekuje da će Haris biti "prava partnerka" Bajdenu, i da će se baviti "pitanjima od velikog značaja."

XS
SM
MD
LG