Linkovi

Policija pod pritiskom dok se brojanje glasova približava kraju


Pristalice skupova "Prebrojte svaki glas" i "Obustavite brojanje" ispred Centra za konvencije Pensilvaniji, u Filadelfiji, 6. novembra 2020. (Eša Sarai/VOA)
Pristalice skupova "Prebrojte svaki glas" i "Obustavite brojanje" ispred Centra za konvencije Pensilvaniji, u Filadelfiji, 6. novembra 2020. (Eša Sarai/VOA)

I dok se broj glasačkih listića koji se prebrojavaju smanjuje, zvaničnici za sprovođenje izbora širom Sjedinjenih Država sve više pozivaju policiju i savezne bezbednosne službe da pomognu u održavanju mira.

Od Filadelfije do Feniksa, kordoni uniformisanih policajaca postaju uobičajeni, razdvajajući građane koji proslavljaju i demonstrante koji negoduju od radnika koji broje glasačke listiće u vladinim zgradama i na drugim mestima.

Do sada su okupljanja, iako bučna, bila mirna. Ali zvaničnici upozoravaju da tenzije ključaju dok se nacija približava proglašenju pobednika.

"To je zabrinjavajuće za moje zaposlene. Imam zaposlenike koji nervozno napuštaju zgradu i to s pravom", rekao je novinarima Džo Gloria koji registruje birača u okrugu Klark u državi Nevada, izražavajući zabrinutost drugi dan zaredom.

"Imamo relativno veliku silu za sprovođenje zakona, plus obezbeđenje našeg okruga koje je ovde na licu mesta", rekao je, pohvalivši odgovor kao odličan. "Oni nadgledaju društvene medije zbog bilo kakvih vrsta pretećih poruka", rekao je Gloria i dodao: "Činimo sve što možemo da zaštitimo svoje zaposlene".

Ali, ne odvija se sve glatko.

Pristalice republikanskog predsednika Donalda Trampa i njegovog demokratskog izazivača, bivšeg potpredsednika Džoa Bajdena, nakratko su se sukobljavali tokom suprotstavljenih demonstracija u četvrtak uveče do petka ujutru ispred odeljenja za izbore okruga Marikopa u Feniksu u državi Arizona.

Nekoliko sati ranije, zvaničnici za izbore najavili su uspostavljanje zone slobodnog govora - postavljanjem ograde i dovođenjem policije kako bi zaštitili radnike koji sprovode izborne aktivnost od "pretnje zastrašivanjem", jer su neki demonstranti nosili pištolje ili puške.

A u Filadelfiji, Pensilvanija, zvaničnici su u petak objavili da su uhapšena dvojica muškaraca iz države Virdžinija koji su uhvaćeni kako nose pištolje ispred kongresnog centra u kome su prebrojavani glasovi.

Policijska komesarka Deniel Autlou rekla je da su muškarci prvi put uočeni u četvrtak kasno uveče, nakon što je policija iz Filadelfije dobila dojavu od FBI-a da su prevalili put od 450 kilometara dok su "posedovali oružje i municiju".

Autlou je rekla da je policija prišla muškarcima nakon što je primetila da je jedan imao pištolj u futroli na boku, dok se činilo da drugi skriva pištolj ispod jakne.

Muškarci su u petak identifikovani kao Džošua Macias (42) i Antonio Lamota (61), obojica iz Čizpika u državi Virdžinija, saopštio je Ured državnog tužioca iz Filadelfije.

Ni Lamota ni Macias nisu imali potrebne dozvole za nošenje oružja u Filadelfiji, a potom su uhapšeni zbog optužbi za oružje.

Prema izjavi koju je objavila Liga protiv klevete, Macias je u četvrtak uživo prenosio svoj video snimak na Fejsbuku ispred Kongresnog centra Pensilvanije u Filadelfiji.

U video snimku, Macias je pozvao kolege patriote da se bore i "osiguraju da se prebroja svaki legitimni glas. Ne ove glasačke listiće koji se odvijaju u tim kuloarima".

"Borimo se za Ameriku kakvu poznajemo", rekao je i ohrabrio druge da "ustanu sa svojih sedišta i krenu u akciju".

Godine 2016, u video zapisu C-SPAN-a identifikovan je Macias kao direktor orgnaizacije Veterani za Trampa (Vets for Trump), a ta kuća je intervjuisala Maciasa u predvorju Trumpovog tornja, dok su zvaničnici stizali na sastanak sa tada izabranim predsednikom Trampom.

Nakon hapšenja Maciasa u četvrtak u Filadelfiji, u policijskoj pretrazi vozila kojim su se on i Lamota vozili iz Virdžinije, srebrnog sportskog terenskog vozila "hamer" u vojnom stilu, pronašla je automatsku pušku i 160 metaka.

Takođe postoje indicije da su muškarci možda sledbenici teorije zavere KAnon.

Nalepnica na zadnjem vetrobranskom staklu pokazala je crveno slovo "K", zajedno sa skraćenicom "VVG1VGA", za koju pristaše kažu da znači "gde idemo jedan, idemo svi".

Okružni tužilac u Filadelfiji Lari Krasner rekao je da bi muškarci takođe mogli biti optuženi za kršenje izbornog zakona, ali je odbio da dalje spekuliše.

"U ovom trenutku nemamo naznake da je priča veća od ove dve osobe", rekao je, iako je istragu nazvao "vrlo aktivnom".

Ali hapšenja i učešće FBI-a i Sekretarijata za unutrašnju bezbednost u istrazi nisu ni malo odvratili pristalice oba predsednička kandidata od održavanja konkurentskih skupova ispred Kongresnog centra u Filadelfiji kasnije u petak.

"Pokušali su da nas zastraše, pa smo priredili zabavu", rekao je za Glas Amerike Majk, stanovnik Filadelfije koji slavi sa Bajdenovim pristalicama.

Trampove pristalice, mnogi iz drugih država, takođe su se okupili u blizini, tražeći da im se omogući da posmatrači nadgledaju radnike koji prebrojavaju glasove.

"Došla sam ovde da pokažem podršku predsedniku Trampu", rekla je Olivia Ingrasia, koja je putovala u Filadelfiju sa majkom sa Long Ajlenda, Njujork. "Nećemo pristati na ovo. Ovo je prevara, a ja stojim sa predsednikom. Izboriće se kroz ovo".

Federalni i državni zvaničnici mesecima su se spremali za potencijalno nasilje, očekujući iscrpljenost i tanke živce ljudi zbog neizvesnih izbora u kombinaciji sa verovatnoćom da će rezultati biti odloženi zbog velikog glasačkih listića poslatih poštom.

Pre izbora, zvančnici službi bezbednosti, uključujući i zvaničnike FBI-a, takođe su izrazili saglasnost da bi dezinformacije iz domaćih izvora ili sa strane inostranih protivnika SAD mogle pomoći u podsticanju nasilja, iako su insistirali da su za to spremni.

"Naše pripreme za (izbore 2020) uzimaju u obzir trenutnu klimu u zemlji", rekao je tada zvaničnik FBI za VOA.

Materijal Rojtersa uključen je u pisanje ovog teksta.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG