Linkovi

Američki predsednički izbori i dalje bez pobednika


Democratic and Republican representatives review absentee ballots at the Fulton County Election preparation Center, Nov. 4, 2020 in Atlanta.
Democratic and Republican representatives review absentee ballots at the Fulton County Election preparation Center, Nov. 4, 2020 in Atlanta.

Američki predsednički izbori nisu odlučeni ni u četvrtak, dok se demokratski izazivač Džo Bajden približava većini u Elektorskom koledžu, a predsednik Donald Tramp zahteva da se prekine sa brojanjem glasova, a republikanci podnose tužbe, navodeći izborne nereglarnosti.

Bajden vodi u Elektorskom koledžu 253-214, dok je za pobedu i četvorogodišnji predsednički mandat neophodna većina od 270 glasova elektora. Međutim, još se broje glasovi u četiri države koje će odlučiti o pobedniku izbora - Džordžija i Pensilvanija u istočnom delu zemlje, i dve susedne zapadne države Arizona i Nevada.

Kako stoje stvari

Tramp vodi u Džordžiji i Pensilvaniji, dok Bajden ima prednost u prostale dve, ali obojica imaju prednost koja nije odlučujuća.

U sistemu Elektorskog koleža, dobitnik većine glasova u svakoj državi - sa izuzetkom Mejna i Nebraske, dobija sve elektorske glasove te države, čiji broj zavisi od broja stanovnika.

Šta znači glasati poštom?
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:45 0:00

Ukoliko Bajden zadrži svoju prednost u Arizoni, koja daje 11 elektora, i Nevadi, koja daje šest, obezbediće većinu od 270 i postati 46. predsednik u januaru 2021, bez obzira na rezultat u Džordžiji i Pensilvaniji.

Međutim, glasovi su veoma blizu u sve četiri države. U Džordžiji, koja daje 16 elektorskih glasova, Tramp ima prednost manju od 14.000 glasova, a treba da se prebroji još 50 hiljada.

U Pensilvaniji, Tramp vodi sa manje od 110.000 glasova, ali je ostalo da se izbroji više od 370 hiljada. Pensilavnija donosi 20 elektorskih glasova.

Bajden trenutno ima prednost u Nevadi, državi sa šest elektora, ali svega nešto manje od 12.000 hiljada glasova, dok u Arizoni - koja ima 11 elektora - vodi za 68.000. U obe države ima mnogo listića za prebrojavanje, uglavnom onih koji su stigli putem pošte.

Tramp i dalje ima put do pobede ukoliko uspe da zadrži Pensilvaniju i Džordđiju u kojima vodi i preuzme jednu od onih u kojima vodi Bajden. Predsednik takođe vodi u poslednje dve države, u kojima nije proglašen pobednik - Aljasci i Severnoj Karolini.

Kada je reč o ukupnom broju glasova na nacionalnom nivou, Bajden vodi sa više od 72 mliona glasova, skoro četiri miliona više od Donalda Trampa, ali pobednika odlučuje Elektorski koledž.

Na Tviteru, Tramp je zahtevao da se prekine brojanje glasova, ali ukoliko bi glasovi bili zamrznuti onako kako sada stoje, Tramp bi izgubio i postao tek treći američki predsednik u poslednje četiti decenije koji nije osvojio drugi mandat.

Tužbe

Advokati koji predstavljaju Trampa i Republikance podneli su tužbe u kojima iznose navodne neregularnosti u brojanju glasova i zahtevaju da prebrojavanje glasova pristiglih poštom bude zaustavljeno u Pensilvaniji, gde Trampovo vođstvo ubrzano nestaje kako se prebrojavaju listići pristigli poštom.

Trampovi advokati takođe su zahtevali ponovno brojanje glasova u Viskonsinu, gde je u sredu prognozirano da će pobediti Bajden i osvojiti 10 elektorskih glasova.

XS
SM
MD
LG