Linkovi

Tramp objavio na Tviteru da je otpustio Marka Espera, sekretara za odbranu


ARHIVA: Mark Esper, sekretar za odbranu koga je Donald Tramp otpustio (Photo by MANDEL NGAN / AFP)
ARHIVA: Mark Esper, sekretar za odbranu koga je Donald Tramp otpustio (Photo by MANDEL NGAN / AFP)

Predsednik Donald Tramp otpustio je sekretara za odbranu Marka Espera. Na Tviteru je napisao da Kristofer Miler, koga je označio uvaženim direktorom Nacionalnog centra za kontraobaveštajna pitanja - jednoglasno potvrđenim u Senatu, postaje vršilac dužnosti Sekretara za odbranu.

"Odluka odmah stupa na snagu", napisao je Tramp na društvenoj mreži Tviter.

Tramp se Esperu kratko zahvalio na službi.

Esper se pripremao za mogućnost podnošenja ostavke ili otpuštanja koji bi usledili nakon predsedničkih izbora 3. novembra, pogotovo u slučaju pobede Donalda Trampa na predsedničkim izborima, navode izvori agencije Rojters.

Takođe, prema istim izvorima, Esper nije bio saglasan sa Trampovim odnosom prema Severnoatlantskoj alijansi, obeleženom čestim kritikama tog američkog vojno-političkog saveznika.

Predsednik Tramp i Esper, kako prenose američki mediji, imali su više nesuglasica oko povlačenja američkih vojnika iz ključnih baza u inostranstvu, upotrebe trupa na aktivnoj dužnosti u gušenju unutrašnjih protesta u zemlji i zabranu korišćenja simbola Konfederacije na vojnim instalacijama.

56-godišnji Esper bio je sekretar armije, a postao je prvi čovek Pentagona u julu 2019. godine, kada ga je Tramp izabrao da zameni Patrika Šenahana, koji je podneo ostavku kao vršilac dužnosti sekretara za odbranu.

XS
SM
MD
LG