Linkovi

Bajden radi na tranziciji dok Tramp odbija da prizna poraz


Džo Bajden, novoizabrani predsednik Amerike, raduje se sa pristalicama u Vilmingtonu u Delaveru 7. novebra 2020.
Džo Bajden, novoizabrani predsednik Amerike, raduje se sa pristalicama u Vilmingtonu u Delaveru 7. novebra 2020.

Demokrata Džo Bajden, predviđeni pobednik dugih i kontroverznih američkih izbora, brzo je započeo pripreme da preuzme američku vladu posle svoje inauguracije 20. januara, i promeni neke od ključnih politika koje je sprovodila Trampova administracija.

Za to vreme, predsednik Donald Tramp osporava ishod izbora 3. novembra kroz pravne postupke, i navodi, bez dokaza, da bi konačin rezultat mogao da se promeni zbog neregularnosti u brojanju glasova u nekoliko država koje je Bajden osvojio tesnom većinom glasova, te da bi mogao da ipak dobije drugi mandat.

Novoizabrani predsednik Bajden i njegova potpredsednica Kamala Haris pokrenuli su vebsajt za tranziciju na novu administraciju u nedelju, navodeći da će se koncentrisati neposredno na pandemiju koronavirusa, recesiju najveće svetske ekonomije koju je pandemija izazvala, klimatske promene i sistemski rasizam.

Bajden je u ponedeljak saopštio da se formira savetodavna komisija za koronavirus, koja će imati 13 članova a na njenom čelu biće doktor Vivek Marti, bivši glavni američki zdravstveni zvaničnik, doktor Dejvid Kesler, bivši komesar Uprave za hranu i lekove i doktor Marsela Nunjez-Smit, profesorka na univerzitetu Jejl.

"Borba protiv pandemije koronavirusa biće jedna od najvažnijih bitaka ove administracije a ja ću odluke donositi na osnovu mišljenja nauke i stručnjaka", saopštio je Bajden.

On je, za vreme kampanje, redovno napadao Trampa zbog njegovog odgovora na pandemiju. Broj američkih žrtava virusa - 237.000 prema podacima Univerziteta Džons Hopkins - je najveći na svetu.

Bajden je u subotu, u govoru u Delaveru, uputio poruku o ujedinjenju i pomirenju i naglasio da je vreme da se "zacele rane " u zemlji, a obratio se i Amerikancima koji su glasali za Trampa i republikancima u Kongresu.

"Posao počinje odmah", saopštila je zamenica šefa Bajdenovog izbornog štaba Kejt Bedingfild u programu televizije NBC ""Meet the Press" .

Bedingfild je dodala da će Bajden da "realizuje mandat da ujedini zemlju, smanji strasti, ostavi po strani žestoku retoriku iz kampanje i počne naporan rad na upravljanju zemljom".

Saradnici su naveli da Bajden planira da po preuzimanju položaja predsednika ponovo pridruži SAD Pariskom klimatskom sporazumu i da ukine Trampovu odluku o povlačenju iz Svetske zdravstene organizacije.

Takođe planira da ukine zabranu na putovanje iz pojedinih zemalja sa muslimanskom većinom i da obnovi program koji mladim imigrantima, koji su u Ameriku dovedeni nelegalno kao deca, omogućava da ostanu u zemlji.

U međuvremenu, još nema nagoveštaja da je Donald Tramp, prvi američki predsednik koji nije osvojio drugi mandat za 28 godina, spreman da prizna poraz, dok njegova kampanja nastavlja pravnu borbu da bi osporila rezultat. Tramp je u nedelju retvitovao izjave kojima se dovodi u pitanje integritet izbora.

"Ovo su pokradeni izbori", bio je jedan od komentara, na koji je Tviter stavio oznaku da je "ta tvrdnja o izbornoj prevari osporena".

"Od kada jadni mediji proglašavaju ko će biti naredni predsednik", tvitovao je Tramp nakon što je deo nedelje proveo na golf terenu.

Tramp i njegovi savetnici, kako navodi Rojters, još nisu izneli dokaze za tvrdnje o izbornoj prevari. Izborni zvaničnici u državama širom zemlje saopštili su da nema dokaza o značajnim neregularnostima.

Prva dama SAD Melanija Tramp prvi put se javno oglasila povodom rezultata izbora. Na Tviteru je poručila da bi glasovi i dalje trebalo da se prebroje.

"Američki narod zaslužuje fer izbore. Svi legalni - a ne nelegalni - glasovi trebalo bi da se prebroje. Moramo da zaštitimo našu demokratiju potpunom transparentnošću", napisala je prva dama na Tviteru.

Republikanski lideri u Kongresu još nisu priznali bivšeg potpredsednika SAD za pobednika izbora.

Međutim, bivši američki predsednik, republikanac Džordž Buš mlađi, rekao je u nedelju da je razgovarao sa novoizabranim predsednikom Džo Bajdenom i da mu je čestitao na pobedi.

"Iako između nas postoje političke razlike, znam da je Džo Bajden dobar čovek koji je dobio šansu da vodi i ujedini našu zemlju. Ponudio sam mu isto što i predsednicima Trampu i Obami: molitve za uspeh i obećanje da ću pomoći na bilo koji način", saopštio je Buš i dodao da je razgovarao i sa Kamalom Haris i čestitao joj "istorijski izbor za potpredsednicu".

Buš je u saopštenju naveo da Amerikanci mogu da imaju poverenja da su američki izbori "bili suštinski fer, da će biti poštovan njihov integritet i da je ishod jasan".

Takođe je dodao da želi da čestita predsedniku Donaldu Trampu koji je "postigao izuzetan politički uspeh" osvajanjem više od 70 miliona glasova.

Naglasio je da predsednik Tramp "ima pravo da traži ponovno prebrojavanje glasova i da preduzima pravne poteze".

Bajdenu su pobedu u nedelju, između ostalih, čestitali i izraelski premijer Benjamin Netanjahu, jedan od Trampovih najbližih saveznika, i saudijski kralj Salman bin Abdulaziz i prestolonaslednik Mohamed bin Salman.

XS
SM
MD
LG