Linkovi

Bajden u pobedničkom govoru: Vreme da zacelimo rane


Novoizabrani predsednik i potpredsednica SAD Džo Bajden i Kamala Haris posle obraćanja naciji u Vilmingtonu u Delaveru, 7. novembar 2020. (Foto: AP/Andrew Harnik/Pool)
Novoizabrani predsednik i potpredsednica SAD Džo Bajden i Kamala Haris posle obraćanja naciji u Vilmingtonu u Delaveru, 7. novembar 2020. (Foto: AP/Andrew Harnik/Pool)

Demokratski kandidat Džo Bajden proglašen je u subotu pobednikom predsedničkih izbora u Americi, a u obraćanju naciji obećao je da će raditi na ujedinjenju duboko podeljene zemlje.

"Narod je iskazao svoj stav. Dao nam je jasnu, ubedljivu pobedu", poručio je Bajden u pobedničkom govoru u Vilmingtonu, u saveznoj državi Delaver, i ponovio da je osvojio najviše glasova u istoriji.

Naglasio je da će biti predsednik koji ne "pokušava da deli, već ujedinjuje".

"Treba da prestanemo da protivnike tretiramo kao neprijatelje. Oni nisu neprijatelji, već Amerikanci. Vreme je da se zacele rane u Americi. Ja sam ponosni demokrata, ali ću upravljati kao predsednik. Neka se sada okonča sumorno doba demonizacije", rekao je Bajden.

Novoizabrani predsednik je rekao da Amerikanci žele da demokrate i republikanci sarađuju.

"Radiću podjednako naporno za one koji nisu glasali za mene, kao i za one koji jesu", istakao je Bajden. ​

Dodao da će uložiti sve napore da preokrene trenutnu situaciju kada je reč o pandemiji, a da je deo njegovog mandata i rešavanje problema klimatskih promena i sistemskog rasizma.

Bajdena je prethodno predstavila novoizabrana potpredsednica SAD Kamala Haris - prva žena, prva Afroamerikanka i prva Amerikanka azijskog porekla na tom položaju. "Biću prva žena na položaju potpredsednice SAD ali ne i poslednja", rekla je Haris.​

Naglasila je da su birači "doneli novi dan za Ameriku" i izabrali nadu, jedinstvo, dostojanstvo nauku i istinu. Odala je poštu Afroamerikankama koje "često dokazuju da su kamen temeljac naše demokratije". Haris je podsetila da položaj preuzima 100 godina nakon što je ratifikovan 19. amandman (koji je ženama dao prava glasa) i 55 godina nakon potpisivanje Zakona o biračkim pravima.

Novoizabrana potpredsednica SAD Kamala Haris govori u Vilmingtonu, u Delaveru 7. novembar 2020. (Foto: AP/Andrew Harnik/Pool)
Novoizabrana potpredsednica SAD Kamala Haris govori u Vilmingtonu, u Delaveru 7. novembar 2020. (Foto: AP/Andrew Harnik/Pool)

Džo Bajdena je pozdravila zato što je "imao smelosti da sruši jednu od najvećih barijera u zemlji" kada je izabrao ženu za kandidatkinju za potpredsednicu.

“Sve devojčice koje gledaju ovo večeras vide da je ovo zemlja mogućnosti", naglasila je Haris.

Aktuelni predsednik Donald Tramp odbio je da prizna izborni poraz, a Bajdena je optužio da je "požurio da se lažno predstavi kao pobednik".

"Ovi izbori nisu završeni", naveo je Tramp u saopštenju.

Njegov tim podneo je niz tužbi da ospori rezultate izbora, ali su izborni zvaničnici širom zemlje saopštili da nema dokaza o značajnim nepravilnostima, dok pravni eksperti kažu da je malo verovatno da će Trampovi napori da ospori rezultate biti uspešni, prenosi Rojters.

XS
SM
MD
LG