Linkovi

Tramp i njegov izborni štab, bez dokaza, iznose tvrdnje o izbornoj prevari


Predsednik SAD Donald Tramp u sobi za novinarske brifinge u Beloj kući, 5. novembra 2020. (Foto: AFP/Brendan Smialowski)
Predsednik SAD Donald Tramp u sobi za novinarske brifinge u Beloj kući, 5. novembra 2020. (Foto: AFP/Brendan Smialowski)

Prkosni predsednik SAD Donald Tramp tvrdio je bez dokaza da na prevaru pokušavaju da mu oduzmu drugi mandat.

“Ukoliko računate legalne glasove, ja lagano pobeđujem”, rekao je predsednik Tramp. “Ukoliko računate nelegalne, onda oni mogu da pokušaju da nam ukradu izbore”.

Tramp je proveo 16 minuta u sobi za brifinge novinara u Beloj kući navodeći da su vođstva koja je imao u neopredeljenim državama “preoteta u tajnosti”, dok se brojanje glasova nastavlja.

Predsednik zaostaje za bivšim potpredsednikom Džoom Bajdenom u ukupnom broju glasova na nacionalnom nivou, ali što je još važnije i u raspodeli glasova u Elektorskom koledžu, koji će u stvari odlučiti pobednika.

Predsednik nije odgovarao na pitanja novinara, a tri vodeće američke TV mreže prekinule su prenos uživo, dok je iznosio više nepotvrđenih tvrdnji o prevari, optuživao demokrate da pokušavaju da ukradu izbore i iznosio netačne tvrdnje kako republikalcima nije dozvoljeno da posmatraju brojanje glasova.

“Nećemo dozvoliti da korupcija ukrade tako važne izbore”, zarekao se Tramp, objašnjavajući da je bio spreman da tera clučaj sve do Vrhovnog suda SAD.

Predsednik je takođe krivio "lažne ankete” pre izbora 3. novembra za koje je tvrdio da su korišćene da zadrže njegove pristalice kod kuće.

Republikanski prekor

Trampove tvrdnje bez dokaza da Bajden i “korumpirani glasački aparatus država” sa demokratskim guvernerima kreira ogromnu prevaru brzo je izazvao prekor i kritike kako onih koji kritikuju predsednika, ali i onih koji ga podržavaju.

Rik Santorum, konzervativni politički komentator, rekao je na kablovskoj TV mreži Si En En (CNN) da je "veoma uznemiren” zbog Trampovih komentara. Nazvao je Trampove lažne tvrdnje o prevari na izborima "opasnim" i dodao da "brojanje ranije pristiglih glasova nije prevara”.

Senator Mit Romni, bivši republikanski kandidat za predsednika, koji je Trampov kritičar, takođe je reagovao na Trampovo odbacivanje procesa brojanja .

“Prebrojavanje svakog glasa je u srcu demokratije”, napisao je Romni na Tviteru. “Ukoliko ima navodnih neregularnosti, one će biti istražene i na kraju razrešene na sudu. Imajte veru u demokratiju, u naš Ustav i američki narod”.

Senator Berni Sanders, bivi demokratski predsednički kandidat, kritikovao je Trampa zbog toga što “podriva legitimitet izbora” i upozorio “ovako demagozi unikštavaju veru u demokratiju i približavaju nas autoritarizam”.

Označen na Tviteru

Pre nego što se predsednik ramp obratio, predstavnici njegovog izbornog štaba podneli su tužbe u ključnim državama, tvrdeći da je ugrožen integritet izbornog procesa.

U seriji tvitova, dok mu se put ka pobedi sve više sužava, predsednik, koji je dan proveo u Beloj kući, proglasio je bez osnova da se bilo koji glas koji je stigao posle 3. novembra, na dan izbora “NEĆE RAČUNATI”.

Tu objavu Tviter je naknadno označio natpisom koji se poslednjih dana često ponavlja uz Trampove tvitove: “Deo ili celokupan sadržav podeljen u ovom tvitu je osporen i mogao bi da bude obmanjujući u vezi sa izborima ili drugim građanskim procesom”.

"Mnoštvo dokaza"

Na svom privatnom Tviter nalogu (@realDonaldTrump) Tramp je takođe tvrdio da će njegov tim osporiti rezultat u “državama u kojima je Bajden nedavno proglašen za pobednika”, zbog navodne izborne prevare. Tramp je u tvitu naveo da ima “mnoštvo dokaza” za sve to “u Medijima”.

Prethodno, Tramp je na Tviteru tražio da se okonča brojanje glasova, koje kontrolišu pojedinačne savezne države, a ne federalna vlada. Nekoliko država ima zakone koji dozvoljavaju da se glasački listići koji stignu posle izbora računaju, ukoliko imaju poštanski žig do dana glasanja.

“Svaki glas mora da se prebroji”, rekao je Bajden u kratkom obraćanju iz Vilmingtona u Delaveru u četvrtak popodne. “To je ono što ćemo sada da se postaramo da se uradi. I tako treba da bude. Demokratija je ponekad haotična. Ponekad traži da budemo malo strpljiviji, takođe”.

Zajedno sa svojom potpredsedničkom kandidatkinjom senatorkom Kamalom Haris, Biden je dodao:

“Ne sumnjamo da, kada se brojanje završi, da ćemo senatorka Haris i ja biti proglašeni pobednicima. Zato vas sve molim da ostanemo mirni. Sve ljude molim da ostanu mirni”.

Od dana kada su održani izbori, Trampov izborni štab podneo je ili objavio da podnosi tužbe u nekoliko država, iznoseći različite navode o procesu glasanja ili brojanja glasova. Do sada, nijedan sudija nije doneo odluku u korist predsednika. Nekoliko tužbi su vrlo brzo odbačene - u Džordžiji, Mičigenu i Minesoti.

“Trampov izborni štab navodi da postoji prevara bez ikakvih osnova”, kaže Robert Bauer, pravni savetnik Bajdenovog izbornog štaba. “Ova strategija ometanja izbornog procesa je osuđena na propast”.

Trampov izborni štab takođe je predsednikovo saopštenje napisano u potpunosti velikim slovima.

"UKOLIKO RAČUNATE LEGALNE GLASOVE, JA LAGANO POBEĐUJEM NA IZBORIMA. UKOLIKO RAČUNATE NELEGALNE I KASNE GLASOVE, ONI MOGU DA NAM UKRADU IZBORE!"

Rezultati u Nevadi

U okrugu Klark, u Nevadi, u oblasti koja naginje demokratama i okrugu sa najviše stanovnika u državi koja bi mogla da prevagne kada je reč o dovoljnom broju elektorskih glasova za Bajdenovu pobedu, Trampov izborni štab objavio je da podnosi tužbu navodeći da je dozvoljeno da glasa 10.000 ljudi, koji nisu građani i da republikanskim posmatračima nije bilo dozvoljno da pregledaju druge listiće koji su bili proglašeni nevažećim.

“Nedopustivo je da u ovoj zemlji dopustite da se računaju nelegalni glasovi. A to je ono što se dešava u državi Nevada”, rekao je Ričard Grenel, bivši vršilac dužnosti direktora nacionalne obaveštajne sluđbe.

Ričard Grenel odgovara na pitanja novinara u Beloj kući (Foto: AP)
Ričard Grenel odgovara na pitanja novinara u Beloj kući (Foto: AP)

Grenel, koji je takođe bivši ambasador u Nemačkoj, i specijalni izaslanik za pregovore Srbije i Kosova, nije pružio nikakve dokaze za optužbe koje je izneo i odbio je da odgovori na pitanja novinara.

Kongresni republikanci uglavnom se nisu izjašnjavali. Nekoliko njih se oglasilo pozivajući na poštovanje procesa. Jedan je tražio od Trampa da prekine da iznosi navode da demokrate pokušavaju ukradu izbore.

“Stop. Tačka”, tvitovao je kongresmen Adam Kinzinger iz Ilinoisa Trampu i dodao. “Glasovi će biti prebrojani i vi ćete ili pobediti ili izgubiti. A Amerika će to prihvatiti. Strpljenje je vrlina”.

Predsednikov izborni štab nagovestio je da će zatražiti ponovno prebrojavanje glasova u Viskonsinu, gde je u sredu proglašena Bajdenova pobeda sa više od 20 glasova razlike.

XS
SM
MD
LG