Linkovi

Vučić čestitao Bajdenu i zahvalio Trampu


Izabrani predsednik SAD Džo Bajden u poseti Beogradu 2016.
Izabrani predsednik SAD Džo Bajden u poseti Beogradu 2016.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je na Tviteru čestitku Džozefu Bajdenu koji je u subotu proglašen pobednikom američkih predsedničkih izbora.

Vučić je Bajdenu poželeo "mudrosti i odlučnosti" da se suoči sa predstojećim izazovima i dodao da se nada nastavku dobre saradnje sa njegovom administracijom, kakvu je Srbija imala sa administracijom Donalda Trampa, na čemu je "veoma zahvalan".

Predsednik Srbije e ranije izjavio da bi "za Srbiju bilo bolje da Tramp pobedi" i istakao da se nada dobroj saradnji sa SAD.

"Nikada o Bajdenu nijednu ružnu reč nisam rekao. Njega poznajem bolje nego Trampa. Pre tri dana sam rekao da će Bajden verovatno da pobedi, ali mislim da je za Srbiju bolje da Tramp pobedi", rekao je Vučić u subotu uveče, prenosi Fonet.

Predsednik Skupštine Ivica Dačić izjavio je da je siguran da će dobri odnosi Srbije i SAD biti nastavljeni i da to nije proces koji će krenuti unazad, prenosi Fonet.

"Kako će se ponašati Bajdenova administracija to ćemo videti, ali sigurno neće biti povratka na period iz 1990-ih godina kada je Bajden imao neke ocene koje nisu povoljne po Srbe i srpski narod", rekao je Dačić za Radio Beograd.

Dačić je ocenio da je Srbija imala dobar odnos sa Trampovom administracijom i da je bilo razumevanja za poziciju Srbije.

Ministarka energetike Zorana Mihajlović je proglašenje Bajdena 46. predsednikom SAD prokomentarisala na svom Instagram nalogu, uz osvrt na to što će senatorka Kamala Haris biti prva žena na mestu potpredsednice SAD.

"Sjedinjene Američke Države dobile su predsednika demokratu - Džo Bajdena. I kao što je veliki Mahatma Gandi govorio: Duh demokratije ne može se nametnuti spolja. On mora izrasti iz unutrašnjosti naroda.
Ali #SAD🇺🇸 je dobila i potpredsednicu. Jer, pobeda je ženskog roda!", napisala je ministarka energetike.

XS
SM
MD
LG