Linkovi

Bajden uveren u pobedu uz prednost u Pensilvaniji od preko 20.000 glasova


Kandidat demokrata za predsednika, bivši potpredsednik Džo Bajden, govori o izborima 2020. u Vilmingtonu, Delaver.
Kandidat demokrata za predsednika, bivši potpredsednik Džo Bajden, govori o izborima 2020. u Vilmingtonu, Delaver.

Prednost kandidata demokrata za predsednika, Džoa Bajdena nad predsednikom Donaldom Trampom u Pensilvaniji popela se sa 5.000 glasova rano u petak na 29.000 do kasno uveče po američkom vremenu i očekuje se da će ta razlika rasti kako se glasovi budu dalje brojali.

Osvajanje te ključne države obezbedilo bi Bajdenu više od neophodnih 270 glasova u Elektorskom koledžu neophodnih za pobedu u trci za predsednika.

Bajden je takođe u vođstvu u Džordžiji sa više od 4.000 glasova i zadržava jasno vođstvo u Arizoni i Nevadi, mada se te države još nisu izlazile sa procenama pobednika trke na predsedničkim izborima.

Obraćajući se pristalicama u petak, usred spekulacija da će on biti projektovani pobednik u Pensilvaniji, Bajden ipak nije hteo da proglasi pobedu. "Još nemamo konačnu izjavu o pobedi, ali brojevi nam govore jasnu i ubedljivu priču - pobedićemo u ovoj trci", rekao je Bajden.

Ako Bajden preuzme Pensilvaniju, njegovo vođstvo na Elektorskom koledžu povećalo bi se na 273 glasa u odnosu na trenutno Trampovih 214 glasova. Pobeda Bajdena u Pensilvaniji takođe bi blokirala Trampov put do pobede.

Tramp je vodeći u preostale dve nerešene trke u Severnoj Karolini i na Aljasci. Međutim, bez pobede u Pensilvaniji, Tramp ne bi mogao da pretekne Bajdenovo vođstvo čak i ako pobedi u svim preostalim državama koje tek treba da iznesu procene pobednika.

Bajden je na izborima na nacionalnom nivou nadmašio Trampa za četiri miliona glasova. Bajden je osvojio preko 74 miliona glasova, a Tramp 69 miliona, sa ukupno više od 150 miliona glasova, najviše ikada na američkim izborima.

Pravni sporovi

Tramp je na Tvitteru u petak upozorio Bajdena da ne pretenduje na ranu pobedu.

"Džo Bajden ne bi trebalo da protivpravno polaže pravo na funkciju predsednika. I ja bih mogao takođe da proglasim (pobedu). Pravni postupci tek počinju!", rekao je u petak u tvitu.

Tramp je svoju pobedu proglasio u govornoj izbornoj noći.

Trampova kampanja osporava prebrojavanje glasova u nekoliko država, rekavši u saopštenju od petka "da ovi izbori nisu gotovi". Kampanja poručuje da će predsednik na kraju pobediti kao rezultat očekivanog ponovnog brojanja glasova u tesnim trkama u državama i nakon njegovih pravnih izazova zasnovanih na neutemeljenim navodima o prevarama i nepravilnostima u glasanju.

Državni sekretar Džordžije Brad Rafensperger rekao je u petak da će se u toj državi ponoviti brojanje, jer je Bajdenovo vodstvo tamo manje od 0,5 odsto glasova.

Zvaničnici Džordžije rekli su da se oko 9.000 glasova vojnika i glasačkih listića iz inostranstva još uvek isčekuje i da bi mogli biti prihvaćeni ako stignu do petka, sa poštanskim žigom datiranim na utorak ili ranije.

Trampova kampanja pozvala je na ponovno brojanje glasova u Viskonsinu, gde Bajden pobeđuje sa više od 20.000 glasova.

Tramp je, bez dokaza, optiužio demokrate u četvrtak za keiranje veike prevare i nereglarnosti kako bi ga sprečili da pobedi u trci za reizbor za mesto predsednika.

"Ovo je slučaj kada pokušavaju da ukradu izbore, pokušavaju da nameste izbore, a mi to ne možemo da dozvolimo", rekao je tokom konferencije za štampu Bele kuće.

Tramp je optužio državne zvaničnike da zabranjuju njegovoj kampanji praćenje prebrojavanja glasova, nazvavši glasanje poštom "korumpiranim sistemom" kojem nedostaju "bilo kakve mere verifikacije". Rekao je da očekuje da će sporne izborne parnice završiti na Vrhovnom sudu.

Takođe je govorio bez da je pružio dokaze o "korumpiranom glasačkom aparatu" u državama koje predvode demokratski guverneri.

Bez dokaza

Trampove neutemeljene tvrdnje naišle su na brze kritike nekih predsednikovih kolega republikanaca. Senator Mit Romni, bivši republikanski kandidat za predsednika, koji je bio Trampov kritičar, rekao je u petak na Tvitteru da Trump "pogrešno govori da su izbori namešteni, korumpirani i ukradeni".

Dodao je da "to šteti procesu slobode" i "nepromišljeno raspiruje razarajuće i opasne strasti".

Bendžamin Hovland, koji je član američke Komisije za pomoć u izborima, rekao je za Glas Amerike da nije bilo dokaza o široko rasprostranjenoj biračkoj prevari u zemlji, za koju je rekao da bi je bilo vrlo teško izvesti i da bi za nju bila potrebna "velika zavera ljudi koji su spremni da se počine hiljade, ako ne i stotine hiljada krivičnih dela".

Advokati koji zastupaju Trampa i republikance takođe su podneli tužbe navodeći nepravilnosti u prebrojavanju glasova i zahtevajući da se zaustavi brojanje glasačkih listića u Pensilvaniji, gde je rano Trampovo vođstvo isparilo kada je prebrojano više glasačkih listića.

Demokrate su pozvale pristalice da glasaju poštom kako bi sprečile širenje koronavirusa, dok je Tramp pozvao svoje glasače da se lično pojave na dan izbora.

Demokrate samouverene

Ranije u petak, predsedavajuća Predstavničkim domom Kongresa, demokratkinja Nensi Pelosi, rekla je da je Bajdenova pobeda na izborima "na pomolu", ali je pozvala na strpljenje dok se glasovi zbrajaju.

"Pravo glasa je sveto pravo u našoj zemlji. A to da taj glas bude prepobrojan kako je posat, to je temelj naše demokratije", rekla je Pelosi tokom brifinga za medije u petak.

Bajden je takođe rekao u petak da već predviđa da će preuzeti mesto predsednika, a njegov tim daje prioritet planovima za suzbijanje rastuće pandemije koronavirusa u zemlji.

"Prvog dana ćemo sprovesti svoj plan za kontrolu ovog virusa u delo", rekao je Bajden.

XS
SM
MD
LG