Linkovi

Tramp je igrao golf kada su mediji proglasili njegov izborni poraz


Predsednik Donald Tramp po povratku u Belu kuću sa partije golfa
Predsednik Donald Tramp po povratku u Belu kuću sa partije golfa

Predsednik SAD Donald Tramp igrao je golf u svom klubu u Sterlingu, državi Virdžiniji, kada su američki mediji proglasili njegov izborni poraz.

Tramp je Belu kuću napustio u predsedničkom vozilu i stigao je na svoj golf teren u trenutku kada su mediji, uključujući i Foks njuz, proglasili demokratu Džoa Bajdena za izabranog 46. predsednika SAD.

I to je poštedelo predsednika od sirena i uzvika građana koji su se okupili ispred Bele kuće da proslave proglašenje Bajdenove pobede.

Dok je predsednička kolona vozila prilazila Sterlingu u Virdžiniji, sa strane su stajale i Trampove i Bajdenove pristalice.

Jedna žena je pokazala palac na dole predsedničkoj limuzini.

Posle nekoliko sati u golf klubu, predsednik se vratio u Belu kuću, a kolona vozila je ovoga puta prošla pored mase Bajdenovih pristalica u centru Vašingtona.

Tramp na golf terenu u Virdžiniji
Tramp na golf terenu u Virdžiniji

Bajden još "nije potvrđen"

I dok je Tramp igrao golf, njegova kampanja je objavila saopštenje.

"Znamo da Džo Bajden žuri da se lažno proglasi pobednikom, a njegovi medijski saveznici mu u tome pomažu i ne žele da se sazna istina. Činejnica je da ovi izbori nisu završeni", piše u saopštenju.

"Džo Bajden nije potvrđen kao pobednik u pojedinim državama, uz to što će se u mnogim ponovo brojati glasovi, a u nekim državama su pokrenuti sudski procesi koji bi mogli da utvrde pobednika", objavila je Trampova kampanja i najavila da će nastaviti da podnosi tužbe od ponedeljka. "Tramp neće biti miran dok Amerikancima ne onemogući da se glasovi pošteno izbroje kako i zahteva demokratski proces".

Tramp je na Tviteru ranije objavio da je dobio izbore.

Ali, u realnosti, Tramp nije uspeo da osvoji 270 elektorskih glasova koliko je potrebno da pobedi na izborima, prema projekcijama američkih medija. Među njima je i Foks njuz koji podržava Trampa.

Iako se glasovi još broje, poznato je da je Tramp osvojio i četiri miliona glasova manje od Bajdena, zaključno sa subotom.

Predsednik Tramp se još nije obratio javnosti. Poslednje obraćanje je bilo u četvrtak uveče kada je osporavao legitmitet izbora, pa su njegov govor prekinule tri nacionalne američke televizije ABC, NBC, CBS.

To što Tramp nije priznao poraz ne može da spreči Bajdena da preuzme dužnost predsednika 20. januara 2021.

Običaj je da tokom inaguracije predsednik koji odlazi stoji pored novoizabranog.

XS
SM
MD
LG