Linkovi

Slede velike promene u odgovoru vlade SAD na koronavirus


Na televizoru u sobi za brifinge u Beloj kući vidi se prenos govora izabranog predsednika Džoa Bajdena o koronavirusu, 9. novembra 2020. (Foto: AFP)
Na televizoru u sobi za brifinge u Beloj kući vidi se prenos govora izabranog predsednika Džoa Bajdena o koronavirusu, 9. novembra 2020. (Foto: AFP)

Stručnjaci očekuju veliku promenu u strategiji borbe protiv pandemije koronavirusa, posle izbora bivšeg potpredsednika Džoa Bajdena za novog predsednika SAD.

"Verovatno će odgovor biti dobro organizovan, sa jasnim komunikacijama i verovatno će biti zasnovan na nauci", kaže Tomas Friden, bivši šef Centara za kontrolu i prevenciju bolesti i direktor zdravstvene neprofitne organizacije "Odlučnost da se spasu životi" (Resolve to Save Lives).

Sa skoro 240.000 žrtava, Sjedinjene Države imaju sedmu najveću stopu smrtnosti na svetu u odnosu na broj stanovništva, prema podacima Univerziteta Džons Hopkins.

Novoizabrani predsednik Džo Bajden i potpredsednica Kamala Haris drže virtuelni sastanak sa članovima svog savetodavnog odbora za koronavirus, u Vilmingtonu u Delaveru, 9. novembra 2020.
Novoizabrani predsednik Džo Bajden i potpredsednica Kamala Haris drže virtuelni sastanak sa članovima svog savetodavnog odbora za koronavirus, u Vilmingtonu u Delaveru, 9. novembra 2020.

Mnogi naučnici krive predsednika Donalda Trampa za nespretan i neadekvatan odgovor na pandemiju. Posle devet meseci tokom kojih je Tramp umanjivao opasnost od pandemije, potcenjivao maske, promovisao nedokazane i opasne tretmane za Kovid 19 i bio domaćin skupa u Beloj kući na kojem je više od deset zvaničnika i pripadnika osoblja Bele kuće inficirano virusom, stručnjaci za javno zdravlje osećaju olakšanje posle ranih poruka Bajdenovog tranzicionog tima.

Tramp je tvrdio da broj slučajeva samo što nije počeo da opada, u vreme kada je broj slučajeva dramatično rastao širom zemlje. Prošlog meseca, na mitingu u Floridi, Tramp je izjavio: "Pod mojim liderstvom, obezbedićemo bezbednu vakcinu i brzi oporavak, neverovatno brzi. Ako pogledate naš napredak, nijedna zemlja na svetu se nije oporavila kao što smo se mi oporavili."

"Izazov koji smo imali je što je ova administracija, u velikoj meri bila veoma protiv nauke", kaže Džordž Bendžamin, izvršni direktor Američke asocijacije za javno zdravlje.

"A sada ćemo imati odgovor koji se zasniva na naučnim preporukama".

Bajden je objavio da je pandemija jedno od četiri glavna pitanja kojima planira da se bavi čim stupi na položaj. Ostala tri su ekonomski oporavak, rasna jednakost i klimatske promene.

"Činjenica da je ovo nešto što se shvata ozbiljno je veoma drugačija od onoga što smo videli za vreme Trampove administracije, kada je to bila tema koja se izbegava, kada se nije verovalo da predstavlja veliki problem", ističe Ameš Adalja, visoki zvaničnik u Centru univerziteta Džons Hopkins za zdravstvenu bezbednost.

Bajdenov tim eksperata

Bajden je imenovao tim eksperata sa dubokim i sveobuhvatnim poznavanjem zaraznih bolesti i javnog zdravlja.

Savetodavni odbor ima tri koopredsedavajuća: dr Dejvid Kesler bio je na čelu Uprave za hranu i lekove za vreme administracija Džordža Buša mlađeg i Bila Klintona, dr Vivek Murti bio je glavni američki zdravstveni zvaničnik od 2014. do 2017. godine, dok je dr Marsela Nunjez-Smit vodeći istraživač kada je reč o jednakosti u zdravstvu.

"Pokušavaju da naglase da su naučnici i eksperti ključni", ističe Edrijen Kasaloti, koja je zadužena za vladine i javne odnose u Nacionalnom udruženju okružnih i gradskih zdravstvenih zvaničnika.

U odboru je i bivši zvaničnik Trampove administracije koji se sukobljavao sa predsednikom u pogledu tretmana za koronavirus.

Rik Brajt je bio na čelu Uprave za biomedicinska istraživanja i razvoj, a podneo je žalbu u svojstvu uzbunjivača pošto je razrešen dužnosti, zato što se, kako je naveo, suprostavljao Trampovim naporima da promoviše lek protiv malarije hidroksiklorokin. Taj lek se pokazao kao neefikasan u lečenju Kovida 19 u nizu istraživanja, među kojima je i najnovije objavljeno u ponedeljak.

Nekoliko članova odbora ima iskustvo u oblasti globalnog javnog zdravlja, uključujući doktora Erika Golsbija, koji je bio američki koordinator za borbu protiv side u Obaminoj administraciji.

U globalnoj pandemiji, "zaista je potrebno da imamo partnerstva svugde", ocenjuje Kasaloti.

Među članovima sa iskustvom na terenu, kada je reč o javnom zdravlju, je i dr Džuli Morita, za koju Kasaloti ističe da je imala vodeću ulogu u Odseku za javno zdravlje Čikaga gotovo dve decenije. Morita je trenutno potpredsednica Fondacije Robert Vud Džonson.

Bez direktnih ovlašćenja

Odbor, kao i svi tranzicioni odbori, nema direktna ovlašćenja da donosi odluke. Članovi će utvrditi plan koji bi Bajden trebalo da primeni posle inauguracije 20. januara.

"Imali smo mnogo problema zato što zaista nismo imali suštinske, efektivne planove", smatra Džordž Bendžamin, izvršni direktor Američke asocijacije za javno zdravlje.

On ističe da u narednih 10 sedmica, Bajdenova administracija može da "sastavi timove, podeli uloge i bude spremna da radi".

XS
SM
MD
LG