Linkovi

Tramp podnosi nove tužbe zbog izbornih rezultata, iako su mnoge odbačene


Brojanje glasova u Severnoj Karolini
Brojanje glasova u Severnoj Karolini

Kampanja predsednika Donalda Trampa nastavila je sa podnošenjem tužbi protiv odlučujućih država zbog brojanja glasova i izbornih rezultata, iako su neke tužbe odbačene.

U Nevadi, gde je demokrata Džo Bajden u blagom vođstvu u odnosu na Trampa ali konačan rezultat nije proglašen, Trampova kampanja i Republikanska stranka najavili su tužbu tvrdeći da je u toj državi nelegalno glasalo 10 hiljada ljudi čije boravište nije u Nevadi.

"Neprihvatljivo je da u se u ovoj zemlji računaju i nelegalni glasovi, a to se dešava u Nevadi", rekao je Ričard Grenel, bivši v.d. direktora obaveštajnih službi i izaslanik za pregovore Srbije i Kosova.

Džo Glorija iz izborne komisije okruga Klark u Nevadi odbacio je optužbe i rekao da nema saznanja o nelegalnim glasačkim listićima.

Trampova kampanja objavila je da je podnela tužbu protiv Pensilvanije u pokušaju da stopira brojanje glasova dok se posmatračima ne omogući pristup tom procesu. Apelacioni sud u toj državi je naredio da se republikancima dozvoli prisustvo brojanju glasova, na distanci od dva metra.

Sudovi u državama Mičigen i Džordžija odbacili su kao neosnovane tužbe Trampove kampanje.

U Džordžiji su republikanci optužili lokalnu izbornu komisiju da je među validne glasačke listiće ubacila i one koji to nisu, ali je sudija odbacio te tvrdnje i konstatovao da su glasački listići ispravni i da su stigli na vreme.

U Mičigenu je sudija odbacio zahtev Trampove kampanje da se obustavi brojanje glasova dok se posmatračima iz Trampovog tima ne omogući da prisustvuju brojanju glasova. Sudija je taj zahtev odbacio dan pošto je proglašeno da je Bajden osvojio Mičigen.

Bajdenova kampanja je Trampove tužbe ocenila kao neosnovane.

"Žele da obustave brojanje glasova. Ali, to se neće desiti", kazao je savetnik u Bajdenovoj kampanji Bob Bauer.

Uprkos pozivu predsednika da se obustavi brojanje glasova, izborne komisije u Aljasci, Arizoni, Džordžiji, Nevadi, Severnoj Karolini i Pensilvaniji nastavile su sa brojanjem, a pravnici sumnjaju da bilo koji sud to može da zaustavi.

Očekuje se da najviše postizbornih sudskih procesa bude u Pensilvaniji koja nosi 20 elektorskih glasova i potrebna je obojici kandidata za potencijalnu pobedu na izborima, kojoj je trenutno bliži Bajden.

Republikanci su i pre izbora pokušali da onemoguće produženje roka za brojanje glasova u Pensilvaniji, ali je Vrhovni sud odlučio da u toj državi mogu da se broje i glasovi koji stignu do 6. novembra, pod uslovom da su poslati do 3. novembra.

Ali, nekoliko konzervativnih sudija je poručilo da je otvoreno za promenu ove odluke.

Ipak, pravnici kažu da je od dana izbora u Pensilvaniji pristigao mali broj glasova.

"Koliko god da je glasova stiglo, verujem da nije broj koji može da utiče na ishog izbora, čak i kada ih ne bi računali", kaže Silvija Albert, direktorka organizacije Common Cause.

Bivši federalni tužilac Džordan Štraus saglasan je da broj glasova neće biti toliki da promeni ishod.

"A morate imati osnov za osporavanje, ako ne pravni, onda praktični", kaže Štraus.

Članovi organizacija za zaštitu biračkih prava kažu da nisu uočili nepravilnosti tokom glasanja.

Tokom ovih izbora podnet je najveći broj tužbi zbog izbornih rezultata.

XS
SM
MD
LG