Linkovi

Više od 125.000 nastavnika u Mjanmaru suspendovano zbog protivljenja puču


Arhiva - Nastavnici u svojim uniformama, sa tradicionalnim mjanmarskim šeširima, učestvuju u protestu protiv vojne hunte u Mandalaju, Mjanmar, 3. marta 2021.
Arhiva - Nastavnici u svojim uniformama, sa tradicionalnim mjanmarskim šeširima, učestvuju u protestu protiv vojne hunte u Mandalaju, Mjanmar, 3. marta 2021.

Vojne vlasti u Mjanmaru suspendovale su više od 125.000 nastavnika zbog pridruživanja pokretu za građansku neposlušnost koji se usprotivio vojnom puču u februaru, rekao je zvaničnik Mjanmarske federacije učitelja.

Suspenzije su usledile u danima pre početka nove školske godine, koju neki nastavnici i roditelji bojkotuju u okviru kampanje koja je zemlju paralizovala otkako je puč presekao deceniju duge demokratske reforme.

Ukupno 125.900 nastavnika suspendovano je od subote, rekao je zvaničnik federacije nastavnika, koji je odbio da navede svoje ime iz straha od odmazde. Nalazi se na poternici hunte pod optužbom za za podsticanje nezadovoljstva.

Mijanmar je prema poslednjim podacima od pre dve godine imao 430.000 nastavnika.

"To su samo izjave kojima se preti ljudima da se vrate na posao. Ako zaista otpuste ovoliko ljudi, ceo sistem će se zaustaviti", rekao je zvaničnik, koji je takođe nastavnik.

Rekao je da mu je poručeno da će optužbe s kojima se suočava biti povučene ako se vrati.

Rojters nije uspeo da kontaktira portparola hunte ili ministarstvo obrazovanja za komentar. Državni list "Globalno novo svetlo Mjanmara" pozvao je nastavnike i učenike da se vrate u škole kako bi se ponovo pokrenuo obrazovni sistem.

Potres u školstvu odjekuje i u zdravstvenom sektoru i vladinim i privatnim preduzećima otkako je država jugoistočne Azije pučom i hapšenjem izabrane liderke Aung San Su Ći potopljena u haos.

Prema podacima nastavničke grupe, oko 19.500 pripadnika univerzitetskog osoblja takođe je suspendovano.

Registracija počinje sledeće nedelje za školski semestar koji počinje u junu, ali neki roditelji kažu da planiraju da spreče decu da pohađaju školu.

"Neću da upišem svoju ćerku jer ne želim da je obrazujem u vojnoj diktaturi. Takođe brinem se za njenu bezbednost", rekla je 42-godišnja Mint, čija ćerka ima 14 godina.

Studenti, koji su bili na čelu dnevnih protesta, takođe su saopštili da planiraju da bojkotuju nastavu. Od puča, snage bezbednosti ubile su više od 800 ljudi, a više od 4.200 je uhapšeno, optuženo ili osuđeno, saopštilo je Udruženje za pomoć političkim zatvorenicima (Burma).

"Vratiću se u školu samo ako vratimo demokratiju", rekao je Lvin (18).

Mjanmarski obrazovni sistem bio je jedan od najsiromašnijih u regionu i prošle godine je u globalnom istraživanju rangirn je na 92. mesto od 93 zemlje.

Čak i pod vođstvom Su Ći, koja se zalagala za obrazovanje, potrošnja za tu oblast društva bila je ispod dva odsto odsto bruto domaćeg proizvoda. To je jedna od najnižih stopa na svetu, prema podacima Svetske banke.

Vlada Nacionalnog jedinstva, koju su u senci osnovali protivnici hunte, saopštila je da će učiniti sve što može da podrži nastavnike i učenike, pozivajući strane donatore da prestanu da finansiraju ministarstvo obrazovanja pod kontrolom hunte.

"Radićemo sa mjanmarskim prosvetnim radnicima koji odbijaju da podrže okrutnu vojsku", rekao je Sasa, portparol vlade nacionalnog jednostva koji se predstavlja samo imenom, u mejlu Rojtersu. "Ovi sjajni učitelji i hrabri učitelji nikada neće biti ostavljeni iza".

Povezani članci

XS
SM
MD
LG