Linkovi

Izveštaji: U Mjanmaru ubijeno više od 80 demonstranata


Na fotografiji koju je anonimni izvor dobio preko Fejsbuka, vidi se crvena farba na zemlji među flajerima kojima se promoviše studentski "Crveni pokret" protiv vojnog puča u Jangonu, 10. aprila 2021.

Snage bezbednosti Mjanmara ubile su više od 80 demonstranata protiv vojne hunte u četvrtak i petak, prema izveštajima objavljenim u subotu, dok su aktivisti koji traže povratak civilne vlade koja je smenjena u puču, ponovo izašli na ulice na jugoistoku zemlje.

Medij "Mjanmar sada" (Myanmar Now) očevici i Udruženje za pomoć političkim zatvorenicima (AAPP) navode da su se ubistva dogodila kada su vladine snage ispalile granate na demonstrante u gradu Bago, oko 65 kilometara severoistočno od Jangona, najvećeg grada u Mjanmaru.

Ujedinjene nacije saopštile su u subotu da su dobile izveštaje da je teška artiljerija korišćena protiv civila u Bagou, te da povređenim ljudima nije dozvoljena pomoć lekara.

"Nasilje mora da odmah prestane", navodi se u saopštenju UN-a. "Pozivamo snage bezbednosti da dozvole timovima lekara da pruže pomoć ranjenima."

Savez etničkih vojski koje se protive novoj vojnoj upravi, prema izveštajima je ubio najmanje 10 policajaca u napadu na policijsku stanicu u selu Naungmon u subotu.

Kako prenosi Rojters, lokalni medij Šan Njuz objavio je da je ubijeno najmanje deset policajaca dok je novinska agencija Švi Pi Mjaj objavila da je izgubljeno 14 života. Vojna hunta nije komentarisala izveštaje o tim ubistvima.

Uprkos vladinom smrtonosnom gušenju protesta, demonstranti su se u subotu vratili na ulice u gradu Launglone i susednom Daveiju.

AAPP je prethodno objavio da je 618 ljudi ubijeno od puča 1. februara, kada je vojska skinula s vlasti vladu Nacionalne lige za demokratiju (NLD), privela de fakto liderku zemlje Aung San Su Ći i predsednika Vina Mjinta. Vojna uprava je zavedena u gradovima širom zemlje.


Facebook Forum

XS
SM
MD
LG