Linkovi

Merkel: Trgovinski sporazum posle Bregzita u interesu svih


Nemačka kancelarka Angela Merkel daje izjavu za medije posle video konferencije sa gradonačelnicima nemačkih gradova na temu širenja koronavirusa, u Berlinu, 9. oktobra 2020. (Foto: AP)
Nemačka kancelarka Angela Merkel daje izjavu za medije posle video konferencije sa gradonačelnicima nemačkih gradova na temu širenja koronavirusa, u Berlinu, 9. oktobra 2020. (Foto: AP)

Nemačka kancelarka Angela Merkel poručila je članicama Evropske unije da je trgovinski sporazum o Bregzitu sa Britanijom "u interesu svih", ali je dodala da moraju biti spremni za slučaj da sporazum ne bude postignut.

Merkel je to kazala u utorak tokom obraćanja učesnicima sastanka komiteta EU za regione putem video linka. Rekla je da se pregovori sa Britanijom nastavljaju i da će EU pokušati da postigne sporazum sa tom zemljom, ali da ostaje tako malo vremena. Britanija je postavila krajnji rok do kraja ove godine da se uspostavi trgovinski sporazum.

Ranije u utorak, Nemačka, koja trenutno predsedava rotirajućim predsedništvom EU, zatražila je od Britanije "suštinske" pomake u vezi s ribarstvom, rešavanjem sporova i garancijama fer konkurencije, što su ključne preprekama u trgovinskim pregovorima dve strane nakon Bregzita.

Glavni nemački pregovarač za EU Majkl Rot rekao je u utorak da su razgovori bili "u vrlo kritičnoj fazi" i da je "scenario bez dogovora" najgori za obe strane.

Britanija, šesta po veličini ekonomija na svetu, u januaru je postala prva zemlja koja je napustila EU. Od tada je zaglavljena u mukotrpnim pregovorima sa najvećim svetskim trgovinskim blokom, EU, kako bi trgovina i dalje nesmetano tekla uprkos Bregzitu.

Tokom svog obraćanja, Merkel je takođe rekla da je pandemija Kovida 19 naučila članice EU da su potrebne jedna drugoj. Rekla je ranije tokom pandemije da je previše nacija brinulo samo o sebi.

Ona je ovo komentarisala dok kontinent beleži očigledni "drugi talas" tokom kog broj zaraženih raste u većini evropskih zemalja.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG