Linkovi

Britanija napustila EU, ali Bregzit daleko od završetka


Vrh Viktorijine kule u Vestminsteru (Foto: AP/Alberto Pezzali)
Vrh Viktorijine kule u Vestminsteru (Foto: AP/Alberto Pezzali)

Zvanični pregovori u vezi sa budućim odnosima još nisu počeli, ali tenzije rastu između Londona i Brisela posle zvaničnog izlaska Velike Britanije iz Evropske unije. Brisel navodi da će Britanija morati da se obaveže da će se uskladiti sa standardima Evropske unije kako bi zaključila sporazum o slobodnoj trgovini, ali London insistira da to neće učiniti. Zvanični razgovori neće početi bar još mesec dana, što ostavlja malo vremena da se pregovara o novom sporazumu.

Kad je vreme vedro Bele litice Dovera se mogu videti iz Francuske. Geografija se nije promenila. Ali na mnogo načina, distanca između Britanije i njenih kontinentalnih suseda se povećala tokom noći prošlog petka. Britanija sada više nije članica EU. Međutm, posle tri i po godine političkog haosa mnogi Britanci osećaju zamor od Bregzita.

“Neću lagati, ne želim da odem. Glasala sam da ostanemo u Uniji, ali tu smo gde smo. Samo se nadam da neće biti katastrofa”, kaže bankarska službenica Lindzi Viler.

Bregzit završen, tenzije na relaciji London - Brisel ostaju
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:24 0:00

Sat koji je odbrojavao minute do Bregzita bio je projektovan na Bele litice Dovera u petak noću - i takođe na rezidenciju premijera Borisa Džonsona u Dauning ulici broj 10. Pristalice Bregzita su organizovali proslave u centru Londona.

“Trebalo bi da slavimo činjenicu da smo oslobođeni ograničenja Evropske unije, još jednom u prilici da pronađemo svoje mesto u svetu”, rekao je Najdžel Faradž, lider Bregzit stranke.

Pronaći to mesto možda neće biti tako jednostavno. Britanija je sada u periodu tranzicije i dala je sebi 11 meseci da pregovara o slobodnoj trgovini sa Evropom. To će se okončati u decembru, kada kada ističe novi krajnji rok u pogledu Bregzita.

Potpredsednik za međunarodna pitanja u Korporaciji RAND Čarli Ris objašnjava:

“Mnogi ljudi veruju da je Bregzit, pošto je prošao kroz tri i po godine debata o tome koju vrstu Bregzita imamo, i da li da ga imamo, da je sve sada završeno. Nije ni izdaleka završeno. U stvari istinske dimenzije novog odnosa između Velike Britanije i Evropske unije tek počinju da se javljaju”.

Rani pokazatelji nagoveštavaju da će Evropa zahtevati pristup britanskim vodama za ribolov i garancije da London neće smanjiti radničke i ekološke standarde Evropske unije - u zamenu za pristup jedinstvenom tržistu Unije. Britanija je isključila takvo blisko poravnjanje.

“Nećemo se tesno usklađivati sa EU, u pogledu zakona i drugih propisa, ali želimo da sarađujemo i očekujemo da će Evropska unija ispuniti svoje obećanje o sporazumu o slobodnoj trgovini poput onog koji ima sa Kanadom”, poručio je šef diplomatije Velike Britanije Dominik Rab.

Međutim, ta tvrda linija dovodi samu Britaniju pod sve veći stres – imajući u vidu da Škotska zahteva glasanje o nezavisnosti, kako bi mogla da pokuša da se ponovo pridruži Evropskoj uniji.

Širom Britanije podele koje je izazvao Bregzit neće biti lako zalečene.

Bele litice Dovera su postale mesto za oglašavanje poruka za i protiv EU, koje se projektuju prema ostatku Evrope. Zategnutost već raste uoči, kako izgleda, olujne godine s kojom se suočava Evropa.

XS
SM
MD
LG