Linkovi

Bregzit u haosu posle odbijanja parlamenta da brzo odluči o Džonsonovom planu


Britanski premijer Boris Džonson govori u parlamentu, 21. oktobar 2019
Britanski premijer Boris Džonson govori u parlamentu, 21. oktobar 2019

Britanski parlament odbacio je u utorak plan britanskog premijera Borisa Džonsona za brzo usvajanje predloga zakona o Bregzitu.

Protiv plana, prema kojem je donji dom parlamenta imao samo tri dana da raspravlja o zakonskom predlogu, glasalo je 322 poslanika, dok je 308 bilo za.

Poslanici su prethodno, prvi put od kako je Britanija na referendumu odlučila da napusti Evropsku uniji, podržali plan o Bregzitu i sa 329 glasova za, a 299 protiv usvojili u načelu predlog zakona o implementaciji sporazuma koji je Džonson prošle nedelje postigao sa Evropskom unijom.

Međutim, zbog odbijanja poslanika da prihvate plan o brzom usvajanju zakonskog predloga o Bregzitu, biće gotovo nemoguće za Džonsona da ispuni obećanje da će izvesti Britaniju iz Evropske unije do predviđenog roka, 31. oktobra.

"Moram da izrazim razočaranje što je donji dom parlamenta ponovo glasao za odlaganje", rekao je britanski premijer u parlamentu i dodao je da je naredni korak da se sačeka odgovor Evropske unije na zahtev o odlaganju Bregzita.

"Evropska unija sada mora da odluči o tome kako će odgovoriti na zahtev parlamenta za odlaganje. Vlada mora da preduzme jedini odgovorni korak i da ubrza priprema za izlazak bez dogovora", naglasio je Džonson.

Džonson je uoči glasanja upozorio parlament da ako ne usvoji njegov plan, da će povući zakonski predlog i zatražiti održavanje izbora.

Britanski premijer bi mogao da pristane da poslanicima da više vremena, što bi odložilo Bregzit za još najmanje nekoliko nedelja. U oba slučaja, Evropska unija mora da odobri odlaganje Bregzita.

Džonson je u subotu bio primoran da od Evropske unije zatraži odlaganje Bregzita, predviđenog za 31. oktobar, što je prethodno više puta rekao da neće uraditi. Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk rekao je da se Džonsonov zahtev ozbiljno razmatra.

XS
SM
MD
LG