Linkovi

Postignut dogovor o Bregzitu, u Kraljevstvu nisu svi zadovoljni


Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker na jednoj od debati o Bregzitu u Strazburu, Foto:
(AP Photo / Jean-François Badias)
Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker na jednoj od debati o Bregzitu u Strazburu, Foto: (AP Photo / Jean-François Badias)

Velika Britanija i Evropska unija su se usaglasile o novom sporazumu o Bregzitu, izjavio je predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker. On je uputio predsedniku Evropskog saveta Donaldu Tusku pismo kojim ga obaveštava da su pregovarači EU i Velike Britanije uspeli da se dogovore o revidiranom Sporazumu za izlazak Velike Britanije iz EU kao i o Političkoj deklaraciji.​

"Tamo gde postoji volja, tamo ima i sporazuma - postigli smo ga! To je fer i izbalansiran sporazum za EU i Britaniju koji svedoči o našoj posvećenosti da se pronađe rešenje", rekao je Junker.

On je u pismu pozvao 27 članica EU da podrže sporazum o Bregzitu postinut jutros navodeći da je u njihovom intresu uređeni i prijateljski izlazak Britanije iz EU.

"Naša ruka treba usvek da ostane ispružena jer će Ujedinjeno Kraljevstvo ostati ključan partner", napisao je Junker.

On je ocenio da je krajnje vreme da se dovrši proces izlaska Britanije i pređe što pre na pregovore o budućem partnerstvu EU sa Ujedinjenim Kraljevstvom,


Britanski premijer potvrdio je da postizanje sporazuma. "Imamo odličan novi sporazum koji ponovo vraća kontrolu", rekao je britanski premijer Boris Džonson.

Čak iako Ujedinjeno Kraljevstvo napusti EU krajem oktobra, dve strane će narednih godina morati da pregovaraju o novom trgovinskom sporazumu, navodi AP.

Britanski laburisti nisu zadovoljni novim sporazumom o Bregzitu i smatraju ga "čak i gorim" od onog što je postigla bivša premijerka Tereza Mej.

"Nismo zadovoljni sa ovim sporazumom i glasaćemo protiv njega", poručio je u Briselu Džeremi Korbin, lider Laburističke partije, najveće opozicione stranke u Britaniji, prenosi Rojters.

Korbin je u saopštenju naveo da "sudeći prema onom što znamo, izgleda da je premijer (Boris Džonson) ispregovarao još gori sporazum od Tereze Mej, koji je velikom većinom odbačen", navodi AP.

Škotska nacionalna partija (SNP) i severnoirska Demokratska unionistička partija (DUP) neće podržati novi sporazum EU i Velike Britanije o Bregzitu.


"Škotska nije glasala za Bregzit ni u kom obliku i poslanici SNP neće glasati za Bregzit ni u kakvoj formi", rekla je liderka SNP Nikola Stardžon.

Prema njenim rečima, Bregzit po predlogu Borisa Džonsona predviđa mnogo labaviji odnos sa EU kada je reč o pitanjima kao što su standardi hrane, zaštita životne sredine i prava radnika

Sa druge strane, severnoirski DUP navodi da ne može da podrži dogovor o Bregzitu, prenosi Rojters.

"Kako sada stvari stoje, ne možemo da podržimo ono što se predlaže za pitanje carina i drugih stvari", rekli su lideri DUP-a, koji imaju 10 poslanika, u saopštenju.

Oni navode da će nastaviti saradnju sa vladom kako bi pokušali i dobili razuman dogovor koji radi za Severnu Irsku i štiti ekonomski i ustavni integritet Ujedinjenog Kraljevstva.

Džonsonu, koji nema većinu u parlamentu sa 650 mesta, treba 320 glasova za ratifikaciju sporazuma.

XS
SM
MD
LG