Linkovi

Britanski parlament protiv Bregzita bez dogovora, odbijen i Džonsonov zahtev za izbore


Britanski premijer Boris Džonson govori u parlamentu, 4. septembar 2019.
Britanski premijer Boris Džonson govori u parlamentu, 4. septembar 2019.

Britanski parlament usvojio je predlog zakona čiji cilj je da se vlada premijera Borisa Džonsona spreči da izvede zemlju iz Evropske unije bez sporazuma.

Za konačnu verziju zakonskog predloga glasalo je 327 poslanika, dok je 299 bilo protiv. O njemu bi sada trebalo da se izjasni gornji dom parlamenta.

Zakon obavezuje premijera Borisa Džonsona da zatraži tromesečno odlaganje Bregzita, ako se do roka 31. oktobra ne postigne sporazum sa Evropskom unijom.

Džonson je posle usvajanja zakonskog predloga, zatražio održavanje vanrednih parlamentarnih izbora 15. oktobra, ali njegov zahtev nije dobio potrebnu dvotrećinsku većinu u parlamentu.

Džonson je rekao da će ga usvojeni zakon naterati da se "preda" Evropskoj uniji i da se zemlji oduzima pravo da odluči koliko dugo će ostati u uniji. Poručio je i da vlada ne može da funkcioniše ako parlament odbija da usvoji njene predloge.

Džonson je prvi poraz u parlamentu pretpreo u utorak, kada je većina poslanika, 328 naprema 301, izglasala preuzimanje kontrole nad dnevnim redom parlamenta i tako omogućila da se u sredu glasa o predlogu zakona koji bi sprečio Bregzit bez sporazuma.

Opozicionim strankama se pridružio 21 torijevac, među kojima i nekoliko ministara iz bivše vlade, nakon čega su isključeni iz Konzervativne stranke. Među njima su i Nikolas Soms, unuk britanskog premijera iz Drugog svetskog rata Vinstona Čerčila i dva bivša ministra finansija - Filip Hamond i Kenet Klark.

Džonson je ranije u sredu ocenio da je glasanje "pokušaj kapitulacije" pred Evropskom unijom.

"Ova vlada će izvesti zemlju iz Evropske unije 31. okobra i imamo samo jednu prepreku, a to je predlog zakona o predaji, koji je predložio lider opozicije", poručio je Džonson.

Takođe je naglasio da posle glasanja u parlamentu, nema drugog izbora nego da sazove prevremene izbore i ponovio da bi njegova pretnja da će povući Britaniju iz EU sa ili bez sporazuma 31. oktobra, na kraju naterala Brisel da pristanu na povoljnije uslove za London.

Drugi čovek Laburističke stranke Džon Mekdonel rekao je da će njegova partija pristati na izbore, tek kad zakonski predlog o sprečavanju izlaska zemlje iz EU bez dogovora, dobije pristanak kraljice Elizabete što bi, u teoriji, moglo da se dogodi narednog ponedeljka.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG